Član Predsjedništva BiH poslije samita

Komšić: NATO je odbacio konstitutivnost koju je tražila Hrvatska, pozdravljam deklaraciju

Front14.06.21, 20:50h

Komšić: NATO je odbacio konstitutivnost koju je tražila Hrvatska, pozdravljam deklaraciju
U deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda, na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima, rekao je član Predsjedništva BiH

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je završnu deklaraciju usvojenu na samitu NATO-a u Briselu.

 

U saopćenju iz njegovog kabineta u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, pojasnio je i na čemu temelji podršku navedenom dokumentu.

 

- U deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda, na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima. Stoga, ali i zato, pozdravljam deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima - navedeno je u saopćenju.

 

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost, navodi dalje Komšić i dodaje da su neki  očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali da do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti s temeljenim vrijednostima NATO saveza.

 

- Kad je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.  

 

Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele - izjavio je također povodom usvojene deklaracije Komšić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 138

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još