Nakon samita u Briselu

NATO objavio komunike: Pohvalili su Bosnu i Hercegovinu

Front14.06.21, 19:56h

NATO objavio komunike: Pohvalili su Bosnu i Hercegovinu
Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i pružamo kontinuiranu podršku provedbi svih reformski, uključujući i sjedištu NATO-a u Sarajevu, navodi se u komunikeu

 

Nakon samita u Briselu, NATO je objavio komunike u kojem se referira i na Bosnu i Hercegovinu.

 

U tački 67 zajedničkog komunikea navodi se da saveznici snažno podržavaju "suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima".

 

"Potiču pomirenje i pozivaju političke čelnike da izbjegavaju retoriku podjela. Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i pružamo kontinuiranu podršku provedbi svih reformski, uključujući i sjedištu NATO-a u Sarajevu", navodi se u komunikeu.

 

Dalje se navodi da saveznici potiču "rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo".

 

"Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju s NATO-om. Saveznici potiču političke lidere na konstruktivan rad i pokazivanje političke volje za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u napretku euroatlantskih težnji i provođenju prijeko potrebnih političkih, izbornih, ekonomskih i odbrambenih reformi te reformi u oblasti vladavine prava, uključujući one kroz Program reformi s NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u", navodi se u komunikeu.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još