Video/ Protest protiv izgradnje malih hidroelektrana

Drama u Dolini Neretvice: I Dubioza Kolektiv uz mještane, dernek nasred ceste... Voda ili krv! Mašine neće proći!

Front14.06.21, 10:18h

Drama u Dolini Neretvice: I Dubioza Kolektiv uz mještane, dernek nasred ceste...  Voda ili krv! Mašine neće proći!
Žitelji doline Neretvice nemaju namjeru odustati od toga da brane rijeku Neretvicu i spriječe gradnju hidrocentrala

 

U Goranskom Polju kod Buturović Polja počeo je veliki protest protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici, javlja N1.


Kako su kazali organizatori, povod okupljanja građana Doline Neretvice je nova najava dolaska mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, koje žele početi radove na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.


“Već dugo vodimo borbu i imamo namjeru i želju da dokažemo svima da te mini hidroelektrane na Neretvici nisu poželjne jer lokalno stanovništvo ne želi da se rijeka Neretvica devastira.  Okupili smo se danas i želimo da zaustavimo te mašine kako ne bi danas prošle u kanjon rijeke Neretvice i kako ne bi otpočeli radovi predviđeni s njihove strane. Uopće ne sumnjamo da ćemo imati dovoljno snage da to zaustavimo i spriječimo. Mi smo se zakleli, mi smo obećali i mi smo odlučni da istrajemo u ovoj borbi ma koliko ona bila teška i dugo trajala”, kazao je Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja “Pusti me da tečem”.


Kako je kazao, žitelji doline Neretvice nemaju namjeru odustati od toga da brane rijeku Neretvicu i spriječe gradnju hidrocentrala.


“To je ekocidini projekat koji uništava, a ničim dobro ne vraća lokalnoj zajednici ni društvu u cjelini”, naveo je.


Kako su naveli, podršku im pružaju i brojna udruženja iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko javnih ličnosti.

 

 

 

Demonstrantima su se pridružili i članovi Dubioze Kolektiv te započeli pjesmu, na veliko oduševljenje svih prisutnih, a sve je preraslo u mini koncert.


"Op, op, opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju sile svjetske milicije", odjekivalo je Goranskim Poljem. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko pjesmi popularnog bh. benda, a zapjevala se i Bella Ciao.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još