svjetlana đurović sve ispričala pred sudom

Šokantna ispovijest porodilje u BiH: Boljelo je, doktorica joj rekla da je razmažena... U stomaku ostala kompresa!

Hronika14.06.21, 09:42h

Šokantna ispovijest porodilje u BiH: Boljelo je, doktorica joj rekla da je razmažena... U stomaku ostala kompresa!
Optužena Stevanović je direktno pitala oštećenu može li ruku položiti pred Bogom da je ona uistinu rekla za nju da je previše razmažena, što je oštećena potvrdila, rekavši da joj je „Bog svjedok“

 

U nastavku suđenja u Osnovnom sudu u Bijeljini ginekologinji Sanji Stevanović i Slađani Obradović, medicinskoj sestri i glavnoj instrumentarki, koje se terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentici Svjetlani Đurović, tužilac Muhamed Gruhonjić je zatražio da se sasluša oštećena Svjetlana Đurović.

 

Kako je kazao tužilac, Đurović bi svjedočila na okolnost da, kako je navedeno u iskazu svjedoka, nakon pregleda ljekara Ljubinka Petrovića od 22. septembra 2016. godine „nije bila motivirana za hospitalizaciju u bolnici“.

 

Snimanje abdomena


Đurović je izjavila da joj je ljekar Petrović predložio snimanje abdomena zbog mogućnosti postojanja kamena u bubregu ili u mokraćnom kanalu - piše Avaz.

 

- Sada neko želi ovdje dokazati da je greška što sam ostala trudna i što sam rodila dijete. Mom djetetu je tih dana kuća bila automobil, jer sam stalno bila na pregledima i primala sam ambulantnu terapiju. Trpjela sam strahovite bolove i nakon primanja „longaceta“ u trajanju od sedam dana. Doktorica mi je rekla da sam razmažena, da treba da idem kući, da se opustim, pustim muziku i budem sa svojom porodicom, iako sam joj više puta govorila da imam bol ispod desnog rebra - kazala je Đurović.

 

Optužena Stevanović je direktno pitala oštećenu može li ruku položiti pred Bogom da je ona uistinu rekla za nju da je previše razmažena, što je oštećena potvrdila, rekavši da joj je „Bog svjedok“.

 

U završnoj riječi tužilac Muhamed Gruhonjić je obrazložio da je, nakon izvedenih dokaza, potvrđeno da su se u radnjama optuženih stekla sva obilježja krivičnog djela koje im se stavlja na teret, te da je neupitno da je u trbušnoj duplji oštećene ostala kompresa dužine oko dva metra, što je prouzrokovalo trajno narušavanje zdravlja oštećene.

 

Nema sudske prakse


- Postoji dovoljno dokaza da se optužene proglase krivima i kazne po zakonu. Tužilaštvo smatra da je navedeno krivično djelo učinjeno iz nehata, a posljedica je propusta koji su optužene počinile tokom izvođenja operativnog zahvata. Presuda mora utjecati na veću odgovornost u izvršavanju radnih zadataka kako se nešto slično ne bi ponovilo i kako bi građani stekli sigurnost da se i njima nešto slično neće desiti - istakao je Muhamed Gruhonjić.

 

Punomoćnik optužene Sanje Stevanović, advokat Dejan Bogdanović zatražio je za optuženu doktoricu Sanju Stevanović oslobađajuću presudu, naglasivši da je pred odbranom, ali i Sudom težak posao, jer nema sudske prakse na koju bi se u konkretnom slučaju mogli osloniti. On je naglasio da ni revizija trbušne duplje nigdje nije propisana i da takvog propisa nema, što su, kako je istakao, potvrdili i vještaci.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još