Građani iznenađeni i razočarani

Nema više džaba: U javni WC na Baščaršiji postavili rampu, odlazak u toalet se naplaćuje

Hronika14.06.21, 08:31h

Nema više džaba: U javni WC na Baščaršiji postavili rampu, odlazak u toalet se naplaćuje
U Sarajevu sam nešto više od 50 godina i, koliko znam, nikada se korištenje javnog WC-a kod Begove džamije nije naplaćivalo. On je namijenjen prvenstveno onima koji dođu u naš grad i nemaju gdje otići u WC. Sad ne možete ući jer su postavili rampu, govori razočarano stanovnik Sarajeva

 

Korištenje javnog WC-a na Baščaršiji u Sarajevu preko puta Gazi Husrev-begove džamije već izvjesno vrijeme se naplaćuje jednu KM što je zbunilo i iznenadilo stanovnike Sarajeva, jer se korištenje ovog WC-a godinama nije naplaćivalo, piše Faktor.

 

Pojedini građani obratili su se našoj redakciji smatrajući kako takav potez onih koji upravljaju ovom imovinom nije uredu.

 

- U Sarajevu sam nešto više od 50 godina i, koliko znam, nikada se korištenje javnog WC-a kod Begove džamije nije naplaćivalo. On je namijenjen prvenstveno onima koji dođu u naš grad i nemaju gdje otići u WC. Sad ne možete ući jer su postavili rampu - govori razočarano stanovnik Sarajeva Mušan Č.

 

Pojašnjenje smo potražili u Gazi Husrev-begovom vakufu.

 

- U prvoj Gazi Husrev-begovoj vakufnami iz 1531. godine za džamiju, hanikah i imaret sa musafirhanom, WC se spominje jedino u dijelu teksta koji se odnosi na plaće uposlenika Gazi Husrev-begovog vakufa, a gdje je navedeno da je plaća "čistitelja zahoda dnevno 1 dram". Dakle, u vakufnami nema nikakvih informacija vezanih za rad WC-a osim plaće čistitelja, jer je zajedno sa vodovodom ovaj WC izgrađen do 1529. godine kao neophodan objekat za upotrebu svih uposlenika Gazi Husrev-begovog vakufa, te korisnika imareta i musafirhane - navodi nam Mustafa Vatrenjak, metevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

 

Dodaje kako je nakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1958. godine, izvršena nacionalizacija imovine Gazi Husrev-begovog vakufa, pa i ovoga WC-a. Upravu nad WC-om je preuzela Općina Centar, a nakon toga Općina Stari Grad kada je uspostavljena naplata korištenja WC-a.

 

- Općina Stari Grad je 2001. godine predala WC na korištenje Gazi Husrev-begovom vakufu kao izvornom vlasniku nacionalizovane imovine. Uprava Gazi Husrev-begovog vakufa je preuzela objekat zajedno sa dva uposlenika pod utiskom da će se uskoro izvršiti i denacionalizacija oduzete imovine te će Gazi Husrev-begov vakuf biti u situaciji da može finansirati uposlene u WC-u (u ljetnom periodu tri uposlenika) kao i ostale troškove režija i nabavku sredstava za održavanje higijene. Dakle, ulaz u WC je do skora bio besplatan, dakle, punih 20 godina čekajući denacionalizaciju - objašnjava Vatrenjak i dodaje:

 

- Gazi Husrev-begov vakuf je nedavno izvršio temeljitu restauraciju objekta tako da ispunjava propisane standarde kako bi se mogao koristiti u komercijalne svrhe. Zbog svega navedenog Gazi Husrev-begov vakuf sada treba da koristi WC uz naplatu ulaza i tu je odluku donijela Uprava Gazi Husrev-begovog vakufa.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još