Volkswagen nudi besplatnu pomoć

Na pomolu novi skandal, hakeri ih rasturili: Ukradeni svi privatni podaci više od tri miliona kupaca VW-a i Audija

Biznis Klub13.06.21, 20:00h

Na pomolu novi skandal, hakeri ih rasturili: Ukradeni svi privatni podaci više od tri miliona kupaca VW-a i Audija
Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, email i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja

 

 


Više od tri miliona ljudi u SAD i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri kompromitujući sistem jednog vanjskog partnera Volkswagen grupe (VW).


Volkswagen grupa je potvrdila ovog vikenda da je njihova podružnica u SAD, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, prenio je Reuters.


Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, email i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD pogotovo osjetljivi podaci.


Ukradeni podaci se odnose na kupce Volkswagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.


VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.


Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim u SAD, kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.


Iz Volkswagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.


(BiznisInfo/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!