SLUČAJ SENAIDA BEGIĆA/ DEMANT SUDIJE EDVINA KOKIĆA

Ovo je osvetnički pohod protiv mene kao sudije koji je donio prvostepenu odluku! A šta sve prešućujete...

Hronika13.06.21, 13:00h

Ovo je osvetnički pohod protiv mene kao sudije koji je donio prvostepenu odluku! A šta sve prešućujete...
Nemam, niti mogu imati, bilo kakav uticaj na rad neposredno višeg suda u odnosu na sud u kojem radim... Krenuli ste u osvetnički pohod protiv mene kao sudije koji je donio prvostepenu odluku - tvrdi u svom reagiranju sudija Edvin Kokić

 

 


Sudija Općinskog suda u Zenici Edvin Kokić uputio je na adresu DEPO Portala demant povodom teksta objavljenog 27. maja ove godine: KAD (MLADI) SUDIJA SUDI PO POLITIČOM NALOGU: Kako su Senaidu Begiću, umjesto funkcije premijera ZDK, namjestili zatvorsku kaznu od 2,5 godine?!, te potom i povodom saopštenja SDP-a BH objavljenog 12. juna pod naslovom: REAGIRANJA NA SUDSKI PROCES KOJI JE ŠOKIRAO BIH/ Nećemo više šutjeti: Slučaj Senaida Begića primjer političkog razračunavanja sa SDP-ovim kadrovima putem pravosuđa!!!


Demant sudije Edvina Koića u cjelosti objavljujemo u nastavku:   


Dana 02.06.2021. godine Vijeću za štampu BiH putem E-maila dostavio sam prigovor na Vaš članak objavljen na Vašoj stranici dana 27.05.2021. godine, pod nazivom „KAD (MLADI) SUDIJA SUDI PO POLITIČOM NALOGU, Kako su Senaidu Begiću, umjesto funkcije premijera ZDK, namjestili zatvorsku kaznu od 2,5 godine?!“


Također, dana 12.06.2021. godine objavili ste članak pod nazivom: „Nećemo više šutjeti: Slučaj Senaida Begića primjer političkog razračunavanja sa SDP-ovim kadrovima putem pravosuđa!!!“


 U oba članka mene, imenom i prezimenom, prozivate, vrijeđate i klevećete iz Vama znanih razloga, nastojeći da me u javnosti prikažete kao nesposobnog, nedovoljno iskusnog, podobnog i povezanog sa politikom.


Prvi članak obiluje netačnim informacijama uvredljivog i klevetničkog sadržaja, te je osnovni cilj članka poniziti i uvrijediti mene kao sudiju, narušiti moj ugled u javnosti i profesionalnoj zajednici.


Ovim putem demantujem Vaše uvredljive i klevetničke navode i iznosim:


1.       Već osmu godinu obavljam posao sudije Općinskog suda u Zenici, a kategorije „sudija pripravnik“, „mladi sudija“ itd. ne postoje u zakonima koji regulišu sudijsku djelatnost. To ste mogli provjeriti na stranici VSTV ili pribaviti od Općinskog suda u Zenici.


2.       Postupak u kojem je  optužena osoba koju pominjete u člancima nije bio prvi krivični postupak u kojem sam postupao kao sudija, nego 55-i predmet (do dana donošenja prvostepene presude) u kojem sam kao sudija donio presudu u krivičnim postupcima. O tome na kojim sam referatima i postupcima postupao do sada, te da li je predmet osobe iz članka bio prvi krivični postupak mogli ste provjeriti kod Općinskog suda u Zenici,


 3.       Kao sudija ne smijem imati nikakve veze sa političkim partijama. I nemam ih. Ne samo to, nego nikada nisam bio član, simpatizer, donator ili u bilo kakvoj vezi sa bilo kojom političkom organizacijom u BiH. To ste mogli provjeriti jednostavnim dopisom političkim partijama.
Pri tome, svjesno i vispreno prešućujete činjenice:


- da ja nisam posljednji sudija koji je postupao u predmetu osobe koju pominjete u člancima, niti je moja odluka konačna,

- da su protiv presude izjavljene četiri žalbe od iskusnih, i nadaleko poznatih, advokata, ali i od KT Zenica,

- da je o žalbama odlučivalo vijeće trojice istaknutih i iskusnih sudija Kantonalnog suda u Zenici.

 
Stoga, da su i u najmanjem tačni Vaši, uvredljivi i klevetnički, navodi, a nisu, kako presuda opstade u žalbenom postupku pred drugostepenim sudom ?


Napominjem da ja nemam, niti mogu imati, bilo kakav uticaj na rad neposredno višeg suda u odnosu na sud u kojem radim.


To Vi itekako dobro znate, ali Vas očito ne zanima, pa ste krenuli (Vi znate po čijem nalogu ili narudžbi) u osvetnički pohod protiv mene kao sudije koji je donio prvostepenu odluku.


Kao sudija shvatam, i prihvatam, da sam izložen javnosti i da moram imati veći stepen tolerancije nego što to mora imati neki drugi građanin BiH. Međutim, kritika je jedno, a uvreda i kleveta sasvim su drugo.


Navodi u prvom članku su tvrdnje činjeničnog karaktera koje ćete morati dokazivati u postupku za zaštitu od uvrede i klevete koji ću pokrenuti protiv Vas. Dakle, to nisu vrijednosni sudovi (mišljenja), nego tvrdnje koje se itekako mogu dokazivati u postupku, ali ih nećete dokazati, jer su neistiniti.


Slijedom navedenog u odnosu na prvi članak tražim Vaš demant i izvinjenje.


Očekujem da neću dobiti izvinjenje, demant možda, ali očekujem i da ovo neće biti kraj napada na mene.


U odnosu na drugi članak tražim da uklonite uvredljive komentare u odnosu na mene. Konkretno komentar osobe „edo“ od 12.06.2021. godine u 21:32 sati koji glasi „ja odvratne i gadne face Tito dragi“. Tražim uklanjanje i komentara osobe „Kokic“, 13.06.2021. godine u 00:00 sati koji glasi: „Zna tvoja zenska kakva mi je faca...“.


Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava  postoji Vaša odgovornost i za neuklanjanje ovakvih komentara sa Vaše stranice.


Dakle, prvi komentar tražim da se ukloni kao uvredljiv, a odgovor na komentar, tražim da se ukloni, jer ne pripada meni. Ja ne komentarišem ovakve stvari, čak i kada se na mene odnose, nego ću koristiti zakonom propisane sisteme zaštite: prigovor Vijeću za štampu, obraćanje novinarima (čak i kada vrijeđaju i kleveću), te u konačnici najavljujem da ću koristiti i postupak za zaštitu od uvrede i klevete kod nadležnog suda - navodi se u demantu sudije Edvina Kokića.


Napomena redakcije:
DEPO Portal uklonio je komentare ispod navedenih tekstova, te se zbog istih izvinjavamo sudiji Edvinu Kokiću. DEPO Portal se konitnuirano bori protiv jezika uvreda i govora mržnje u javnom prostoru.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook