pred sudom bih

Svjedočio Dragan Vikić, njegova advokatica poručila: On je heroj, nije kriv!

Front11.06.21, 14:41h

Svjedočio Dragan Vikić, njegova advokatica poručila: On je heroj, nije kriv!
Dragan Vikić je pred Sudom BiH svjedočio o svim elementima optužbe, situacijama koje su se dešavale konkretno o događajima iz 22. aprila. 1992. godine

 

Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića, nakon njegovog iskaza u Sudu BiH kao posljednjeg svjedoka odbrane rekla je da su se neke stvari koje su iznesene kao navodni dokazi na suđenju morale utvrditi tokom istrage, jer je sada teret pao na odbrani da dokazuje istinu. Dobojlić je rekla da je Vikićev iskaz bio istinit, te da su sve njegove navode od danas potvrdili i raniji svjedoci, pa čak i svjedoci Tužilaštva.

 

“Mislim da ste čuli iskrenost, istinu u sudnici. Vijeće je čulo pojedinosti o istini iz događaja. Vi ste čuli sada, napokon je sve sumirano, naši svjedoci su sumirani iskazom Dragana Vikića. Tvrdim – on je heroj, nije kriv”, rekla je Dobojlić za N1.

 

Dragan Vikić je pred Sudom BiH svjedočio o svim elementima optužbe, situacijama koje su se dešavale konkretno o događajima iz 22. aprila. 1992. godine.

 

“Objasnio je hijerarhijsku nadležnost, objasnio je kako se upotrebljavala jedinica. Razjasnili smo Juka Prazina nikada nije pripadao specijalnom odredu i rezervnom sastavu, Herenda Nedžad također. Kada su došli u zgradu Doma policije, u tom trenutku je već tu bio dio službe Državne bezbjednosti Asim Dautbašić i drugi koje je spomenuo”, navela je Dobojlić.

 

“Mi se moramo oko toga izjašnjavati, nikakve veze Služba državne bezbjednosti nije imala sa Odredom za specijalne namjene. Hijerahijska, ni nikakva druga”, izjavila je advokatica Dobojlić.

 

Ona je navela da je Vikić poštovao zakon, a nakon ubistva zarobljenika izvjestio je nadređenog onako kako instrukcije nalažu u takvim situacijama.

 

"Sve je pojasnio. Čak je pojasnio i da kada je vidio Herendu Nedžada, pitao je zašto se on nalazi na slobodi, zašto nije lišen slobode. Mislim da su to stvari koje su bitne za ovaj predmet”, kazala je Dobojlić.

 

Advokatica je govorila i o dokumentaciji koju je Tužilaštvo uložilo kao dokaz.

 

“Postoji dokumentacija koja nije autentična, koja je ili napravljena ili falsifikovana. Sa pretresa Omera Bašića vi ste vidjeli da onaj dokument Jerko Doko nije potpisao niti je autentičan. Dokument koji je Tužilaštvo uložilo kao dokaz, nema zaglavlje, memorandum, datum, ništa. Čak je potpisan kao komandant specijalne jedinice. Ja sam rekla Vijeću, u svim ostalim dokumentima je evidentno da je potpis samo komandant, jer je komandant Odreda za specijalne namjene, nema veze sa Draganom, vidi se i golim okom da potpis nije kao njegov”, poručila je Dobojlić.

 

Osima Vikića u istom predmetu sudi se Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

 

Oni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Optužnica je potvrđena 13. januara 2017. godine.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još