Nakon sastanka sa savjetnicama Delegacije EU u BiH

Ministar Avdić: Podržavat ćemo rad sedam kulturnih institucija od interesa za BiH, a one moraju biti i pravno prepoznate kao takve

Kultura08.06.21, 15:19h

Ministar Avdić: Podržavat ćemo rad sedam kulturnih institucija od interesa za BiH, a one moraju biti i pravno prepoznate kao takve
Kako je istaknuto iz Delegacije EU u BiH, primarni cilj današnjeg sastanka je upoznavanje sa stavom Vlade KS i resornog ministarstva o inicijativi koju je prošle godine Kanton Sarajevo uputio prema Ministarstvu civilnih poslova i Vijeću ministara BiH o mogućnostima privremenog preuzimanju upravljanja i nadzora nad ovim institucijama, do konačnog rješenja njihovog statusa

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić razgovarao je danas da pravnim i političkim savjetnicama Delegacije Evropske unije u BiH Almom Šakotom i Sanjom Stanojević o još uvijek neriješenom pravnom statusu sedam institucija kulture od interesa za Bosnu i Hercegovinu, čiji rad već godinama sufinansira i Kanton Sarajevo.


Podsjetimo da su prije mjesec dana potpisani ugovori o godišnjem sufinansiranju rada ovih institucija: Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteke BiH, kada je za ovu namjenu izdvojeno ukupno 712.900 KM.


Takođe, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS će sredstvima od 200.000 KM sufinansirati rad Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo..


Kako je istaknuto iz Delegacije EU u BiH, primarni cilj današnjeg sastanka je upoznavanje sa stavom Vlade KS i resornog ministarstva o inicijativi koju je prošle godine Kanton Sarajevo uputio prema Ministarstvu civilnih poslova i Vijeću ministara BiH o mogućnostima privremenog preuzimanju upravljanja i nadzora nad ovim institucijama, do konačnog rješenja njihovog statusa.


Sve one već 30 godina nemaju riješen pravni status, niko nije preuzeo prava njihovog osnivača, nemaju upravljačke strukture i opstaju zahvaljujući dotiranim sredstvima po osnovu finansijskih ugovora.


"O inicijativi prethodne vlade upoznat će se i izjasniti ova Vlada KS. Smatram da je ovo vrlo ozbiljno i značajno pitanje o kojem ne može odlučivati samo jedan kanton, pa ni entitet. Odgovore treba tražiti na pravoj adresi, a to je Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara BiH. Ohrabruje interes Delegacije EU u BiH da se ovo pitanje trajno riješi i vjerujem da oni mogu dati svoj doprinos u tom procesu", istakao je ovom prilikom ministar Avdić.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!