NAKON ODLUKE KOJA JE IZAZVALA BURU

Turković: Pokušava se proturiti druga priča... Da bude jasno, vize za Saudijce nisu političko, već ekonomsko pitanje!

Front05.06.21, 09:02h

Turković: Pokušava se proturiti druga priča... Da bude jasno, vize za Saudijce nisu političko, već ekonomsko pitanje!
Šefica diplomatije kaže da je BiH i ranije donosila odluke koje nisu "u potpunosti u skladu s procesom usklađivanja BiH s politikama i stavovima EU"

 

 

 

 

U prijedlogu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) o privremenoj liberalizaciji viznog režima za državljane Saudijske Arabije, koji je odbilo Vijeće ministara, "nije riječ o političkim odlukama, nego o čistoj ekonomiji", kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.


Šefica diplomatije kaže da je BiH i ranije donosila odluke koje nisu "u potpunosti u skladu s procesom usklađivanja BiH s politikama i stavovima EU".


Prijedlogu su se, podsjećamo, na sjednici Vijeća ministara usprotivili ministri Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ). Ministar pravde Josip Grubeša objasnio je da su prijedlog odbili jer nije u skladu s politikom EU kad je riječ o viznom režimu.


"Nama su poznate obaveze Bosne i Hercegovine u integracijskom procesu i zato smo blagovremeno obavijestili Delegaciju Evropske unije u vezi s našim prijedlogom o privremenoj liberalizaciji viznog režima za pojedine zemlje. Imali smo i niz direktnih sastanaka. BiH mora usklađivati ne samo viznu, nego i mnoge druge politike s politikom i stavovima Evropske unije i to je kontinuiran proces", kazala je ministrica Turković.


RSE: Kazali ste da se radi o "iracionalnoj politici inata". Međutim, iz Delegacije EU u BiH je za RSE rečeno da vlasti BiH moraju viznu politiku uskladiti s onom u EU, u čiju Šengen zonu državljani Saudijske Arabije ne mogu ući bez vize. Da li Vam je iz Delegacije EU upućeno pismo s takvim zahtjevom?


Turković: Imali smo i niz direktnih sastanaka. BiH mora usklađivati ne samo viznu, nego i mnoge druge politike s politikom i stavovima Evropske unije i to je kontinuiran proces. Mi smo prošle godine na Vijeću ministara BiH donijeli odluku o preferencijalnom tretmanu domaćih kompanija, što također, nije u potpunosti u skladu s tim procesom o kojem govorimo. Ali, zbog pandemije i očekivanih problema u ekonomiji, svi su podržali takvu odluku svjesni da je ona privremena, da će nam pomoći u borbi s posljedicama pandemije i s nadom da će Brisel razumjeti.


Odluka je važila godinu dana i vjerujem da je pomogla bh. kompanijama, i ne vidim da je imala nekih loših posljedica po naše evropske integracije. Slično je i s našim prijedlogom. Riječ je o privremenoj mjeri koja bi otvorila vrata da se turistički sektor okoristi interesom i šansom koja se ukazala, imajući u vidu sve okolnosti. Nema u tome nikakve politike, čista ekonomija. Dakle, iz EU nam je jasno rečeno da oni u ovoj fazi naših integracija neće strogo insistirati na ovom pitanju, iako su njihovi stavovi nama poznati i jasni.


RSE: Za 8. juni turistički djelatnici iz Hercegovine su najavili protest u Sarajevu, nezadovoljni što BIH insistira na PCR testu prilikom ulaska stranih državljana. Kao razlog navode da će to i ove godine uticati negativno na turističku sezonu. Kakav je Vaš stav?


Turković: Moramo pojasniti situaciju. Ovdje neko pokušava proturiti priču da smo mi protiv olakšavanja ulaska stranaca koji su potpuno vakcinisani ili imaju brze antigenske testove, odnosno da uvjetujemo tu odluku, olakšavanjem viznog režima, što je potpuno netačno.


Moj prijedlog jeste bio da se tri odluke usvoje u paketu i tako imamo set mjera koje će pomoći ekonomski oporavak. Ali, odluka za brze antigenske testove nije adekvatno definirana ni pripremljena, a upite i rezerve su imali oni koji je direktno primjenjuju odnosno Granična policija BiH, a određene rezerve je imao i Ured za zakonodavstvo.


Kada se stvari tu u potpunosti preciziraju, uključujući i odgovornost za listu priznatih antigenskih testova, jezike na kojima će se priznavati ti antigenski testovi, te se riješe sve dileme oko primjene, odluka nije sporna, čak i ako vidite da mnoge zemlje i dalje zadržavaju i PCR test kao uvjet za ulazak i pored visokih procenata vakcinacije.


Kompletan intervju sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković čitajte na RSE.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još