NOVINARI PITALI PREMIJERA FBIH O NABAVCI VAKCINA

Novalić: Nismo, da tako kažem, 'potrčali' i bili neki 'pokusni kunići', kao neke druge države koje su to prihvatile...

Front04.06.21, 18:24h

Novalić: Nismo, da tako kažem, 'potrčali' i bili neki 'pokusni kunići', kao neke druge države koje su to prihvatile...
Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi i bili neki „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile - Mađarska, Srbija, Izrael... Jednak procenat vakcinacije, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje - Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja..., rekao je Novalić

 

 

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska  pitanja o problemima u nabavci vakcina za građane te sporom procesu vakcinacije u tom entitetu i ZDK-u.


Novalić je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina, mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.


- Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi i bili neki „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile - Mađarska, Srbija, Izrael... Jednak procenat vakcinacije, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje - Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja...U toj svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek onda oni koji su moćni. Pa tek onda oni koji su zemlje „trećeg svijeta“ - kazao je Novalić.


Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u „završnoj fazi nabavke vakcina“, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke vakcina.


-To nam je rekao i Ruski fond, da ne toleriše da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.


Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati... Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor - najavljuje Novalić.


Masovna vakcinacija, kaže, nije samo pitanje nabavke vakcina, nego i organizacije vakcinacije, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 75

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još