Iako ima najnižu stopu vakcinacije u EU

Bugarska izdvaja 150.000 vakcina za balkanske zemlje, i BiH među njima

Hronika03.06.21, 12:04h

Bugarska izdvaja 150.000 vakcina za balkanske zemlje, i BiH među njima
Kacarov je dodao da Sofija namjerava da, u najvećoj mjeri, donira vakcine kompanije AstraZeneca jer u domaćoj javnosti postoji malo interesovanje za ovaj medikament

 

Bugarska planira da izdvoji oko 150.000 vakcina protiv kovida-19 za svoje balkanske susjede, rekao je danas ministar zdravlja Stoičo Kacarov.

 

Bugarska ima najnižu stopu vakcinacije u EU, ali je Kacarov rekao da je zemlja ugovorila nabavku oko 13 do 14 miliona doza prema programu EU do kraja godine i da može sebi da priušti slanje pomoći drugim državama.

 

"Ideja je da se distribuira do 150.000 doza među našim susjedima sa zapadnog Balkana", rekao je Kacarov i dodao da je Sofija dobila zahtjeve od Sjeverne Makedonije, Albanije, BiH i Kosova.

 

On je rekao da su potrebe Bugarske "potpuno pokrivene" i da nema nikakve opasnosti da će Bugarska ostati bez vakcina.

 

On je dodao da Sofija namjerava da, u najvećoj mjeri, donira vakcine kompanije AstraZeneca jer u domaćoj javnosti postoji malo interesovanje za ovaj medikament.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!