Pooštreni uslovi za strance

Slovenija udarila na džep bh. studenata: Nema dozvole boravka bez 5.000 eura na računu!

Hronika03.06.21, 10:44h

Slovenija udarila na džep bh. studenata: Nema dozvole boravka bez 5.000 eura na računu!
Ranije je za dobijanje privremene dozvole boravka radi studija bilo dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji, ali izmjenom ovog zakona to više nije tako

 

Bh. studenti koji odluče da studiraju u Sloveniji od ove godine moraju na bankovnom računu imati iznos od 5.000 eura da bi dobili privremenu dozvolu boravka u ovoj zemlji.

 

Naime, prema amandmanu usvojenom u martu, strani studenti, a među njima i studenti iz BiH, moraju dokazati postojanje finansijskih sredstava od 5.000 eura da bi dobili dozvolu boravka u Sloveniji, što bi moglo predstavljati veliki problem za bh. studente.

 

Ranije je za dobijanje privremene dozvole boravka radi studija bilo dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji, ali izmjenom ovog zakona to više nije tako, te se od studenata traži da tokom cijele godine studija na računu imaju ovaj, za bh. standarde, ne tako mali iznos. Iznos sredstava koji budući student mora imati na računu, ukoliko želi dobiti boravišnu dozvolu, iznosi najmanje 402,18 evra mjesečno, a to za 12 mjeseci iznosi 4.826,16 evra, za godinu dana unaprijed.

 

Da će zbog izmjena u proceduri dobijanja privremene boravišne dozvole najviše trpjeti slovenačko visoko obrazovanje, upozorila je i Studentska organizacija Slovenije (ŠOS).

 

"Kao što je slučaj sa slovenačkim studentima, mi takođe branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji da studiraju i želimo privući najperspektivnije studente, koji će poboljšati slovenačko visoko obrazovanje i, nadam se, slovenačko tržište rada", rekao je Andrej Pirjevec, predsjednik ŠOS, za RTV Slovenije.

 

U Studentskoj organizaciji Slovenije su istakli da iz dostupnih podataka nije moguće zaključiti da strani studenti u Sloveniji ne bi bili samostalni ili nesposobni brinuti se o svom socijalnom položaju znatno drugačije od slovenačkih studenata i da bi zbog toga morali pokazati 5.000 eura na računu.

 

Strani studenti u Sloveniji imaju jednak pristup pravu na subvencioniranu hranu, prevoz i smještaj, te mogućnost obavljanja studentskih poslova, kao što je slučaj sa slovenačkim studentima.

 

Brankica Vujić, studentkinja prve godina master studija na Ekonomskom fakultetu u Sloveniji, za Nezavisne novine je rekla da je prilikom upisivanja master studija u Ljubljani prošle godine morala priložiti da na računu ima 5.000 eura, ali da taj novac nije morala zadržati na računu tokom cijele godine.

 

Kako je navela, rijetko ko od naših studenata ima 5.000 eura da priloži, zbog čega se snalaze kako znaju i umiju, a najčešće se moraju zaduživati.

 

Istakla je da je njen otac zbog toga morao dizati pozajmnicu, ali da mu je nakon dobijanja dozvole novac vratila.

 

"Koliko sam shvatila, sada studenti tokom cijele godine moraju na računu imati 5.000 eura", rekla je ova bh. studentkinja s adresom u Ljubljani.

 

Dodala je da s druge strane Slovenija studentima iz BiH omogućuje da potpuno besplatno studiraju, a godina dana studija u ovoj zemlji košta oko 3.000 eura.

 

Izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uslovi za boravak stranaca u Sloveniji, stupile su na snagu prošlog četvrtka.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!