FOTO/ Promocija kulturnog naslijeđa

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba 3D stećaka: Nakon Sarajeva putuje u Zenicu, Zvornik, Mostar, Banjaluku i Stolac

Kultura29.05.21, 14:00h

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba 3D stećaka: Nakon Sarajeva putuje u Zenicu, Zvornik, Mostar, Banjaluku i Stolac
Virtuelni prikaz stećaka je kreirao Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić“ u Mostaru je zaslužan za izradu 3D printova

 

Izložba "Stećak 3D“, u organizaciji Fondacije “Mak Dizdar", otvorena je u Historijskom muzeju Bosne o Hercegovine.

 

Gorčin Dizdar iz Fondacije "Mak Dizdar" naveo je da se na izložbi može pogledati 15 3D modela stećaka s različitih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

 

-To ima velik značaj najprije za proučavanje stećaka. Sada širom svijeta naučnici mogu pristupiti, pogledati precizan prikaz objekata koji su često teško pristupačni. Nadamo se i da ćemo približiti stećke, naše kulturno naslijeđa i širem stanovništvu, prije svega mladim ljudima - kazao je Dizdar.

 

gorcin-dizdar

 

On se također osvrnuo na činjenicu da se, iako su stećci upisani u UNESCO listu kulturne baštine, još uvijek o njima ne vodi dovoljno računa.

 

-Većina lokaliteta je i neobilježena i nezazaštićena. Velika ironija je da se mi svi kao i u svemu nacionalno volimo svađati kome to pripada. A niko se ne brine i to pred našim očima propada - smatra Dizdar.

 

stecak-izlozba

 

Virtuelni prikaz stećaka je kreirao Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić“ u Mostaru je zaslužan za izradu 3D printova.

 

Izložba je upriličena u okviru projekta "StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajedničke aktivnosti i rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka, kulturnog naslijeđa svih građana Bosne i Hercegovine.

 

fna-izlozba-stecak-stecci

 

Na web stranici stecakmap.info, koja je također kreirana u okviru ovog projekta, mogu se pronaći fotografije, osnovni i GPS podaci o preko 200 nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

 

Projekt provodi Fondacija Mak Dizdar, zahvaljujući podršci projekta BHRI koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u BiH, a financijski podržava misija USAID-a.

 

Izložba će biti otvorena svaki dan do srijede, 2. juna, a nakon Sarajeva gostovat će u Zenici, Zvorniku, Mostaru, Banjaluci i Stocu.

 

fna-izlozba-stecak

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!