Konačna odluka Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a

Dalida Burzić nije kriva: Odbijena tužba da je nezakonito zahtijevala optuživanje Efendića i Konakovića

Hronika28.05.21, 17:57h

Dalida Burzić nije kriva: Odbijena tužba da je nezakonito zahtijevala optuživanje Efendića i Konakovića
Iz VSTV-a podsjećaju da je ranijom odlukom odbijena disciplinska tužba protiv tužene Dalide Burzić, sada sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, koja je u vrijeme disciplinskog prekršaja koji joj se stavljao na teret bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo

 


 


“Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbila kao neosnovanu žalbu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije. Odluka Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH je konačna”, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Iz VSTV-a podsjećaju da je ranijom odlukom odbijena disciplinska tužba protiv tužene Dalide Burzić, sada sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, koja je u vrijeme disciplinskog prekršaja koji joj se stavljao na teret bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.


Prema tužbi koja je odbijena, Burzić je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.


UDT je tokom disciplinskog postupka navodio da je Burzić 2018. izdala uputu da se za saobraćajnu nesreću u kojoj je jedno lice poginulo optuži Efendić a da prethodno nisu bili prikupljeni ključni dokazi, dok Efendić tada nije bio osumnjičen, nego tek prijavljen, kao i da su tek nakon upute tadašnje glavne tužiteljice stigli nalazi obducenta i vještaka za saobraćaj.


Pored toga, prema navodima UDT-a, Burzić je tražila da se procesuira Konaković, te su se pozivali na izjave tužioca koji su navodili da “procesuirati” podrazumijeva pokretanje krivičnog postupka.


Na raniju odluku UDT je uložio žalbu, ali je ona odbijena kao neosnovana.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još