VIDEO/ Predsjednik Sabora RH u emisiji 'Budnica'

Jandroković: Hrvatska je ulaskom u EU otvorila pitanje trećeg entiteta u BiH

Front28.05.21, 16:48h

Jandroković: Hrvatska je ulaskom u EU otvorila pitanje trećeg entiteta u BiH
Odlaskom Hrvata iz BiH, taj prostor bi ostao prazan. Pa ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se... Jadranskom moru – kazao je Jandroković nedorečeno, a voditelj emisije je dodao da bi "izlagalo Republiku Hrvatsku"

 

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, gostujući u emisiji 'Budnica' Osječke TV, kazao je da je Bosna i Hercegovina jedan od glavnih prioriteta Hrvatske zbog bh. Hrvata, a govorio je i o trećem entitetu u Bosni i Hercegovini i otvaranju "tih tema" ulaskom u Evropsku uniju.

 

Odgovarao je na pitanje i opasku voditelja emisije Marka Ljubića kako su Jandrokovića napadali zbog različitih stavova prema Hrvatima u BiH, a danas svjedoče ofanzivi hrvatske države gdje je pitanje statusa Hrvata postalo vrhunsko međunarodno političko pitanje, te nije bilo isto govoriti neke stvari prije deset godina i danas.

 

- Da biste mogli pomoći Hrvatima prvo u Bosni i Hercegovini, oni su tamo konstitututivni narod, nama je BiH zbog Hrvata jedan od glavnih prioriteta, ali da biste im mogli pomoći, prvo vi morate biti jaki. Sjetite se 90-ih godina prljave kampanje protiv Tuđmana i hrvatskog vodstva, kada su nas htjeli opotužiti da dijelimo BiH. Međutim, došlo se do Dejtonskog sporazuma koji nije bio idealan, ali je zaustavio rat i osigurao konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskom narodu – rekao je Jandroković.

 

Nastavio je da je pak praksa donijela nešto drugo, "pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i Republiku Srpsku koja sve više pokazuje tedencije prema odvajanju od BiH".

 

- Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji hrvatskog naroda u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je realno i vlastite snage koju smo imali. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu. To nikada nije bila službena politka Republike Hrvatske zato što u onom trenutku nije to moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj iz Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, na Hrvatsku su dolazile su najave sankcija – dodao je Jandroković.

 

Istakao je potom da su, "ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, sudjelovanjem naših političara u izvršnim pozicijama u Evropskoj komisiji i posebno u Evropskom parlamentu, mi smo počeli otvarati te teme, počeli ukazivati na unitarizam koji dolazi iz značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku RS-a koja teži odvajanju i na to da su jedini zagovornici evropskih integracija BiH ustvari Hrvati".

 

- Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH, taj prostor bi ostao prazan. Pa ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se... Jadranskom moru – kazao je Jandroković nedorečeno, a voditelj emisije je dodao da bi "izlagalo Republiku Hrvatsku".

 

- Razumijete. Neću ići do kraja, ali svima je jasno šta govorim. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod. U kojoj formi, o tome ćemo vidjeti. Nijedna opcija nije u ovom trenutku isključena. Vidjet ćemo šta će donijeti novi odnosi velikih međunarodnih igrača. Interes SAD-a 1990-ih bio je ogroman, onda je pao, sada se navodno vraća. Rusija ima tradicionalne interese, Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj u potpunosti dok se ne stvore okolnosti - zaključio je Jandroković.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još