Zastupnik porodica Palić i Hota otkrio propuste

Advokat našao greške u liječenju, idu krivične prijave protiv Sebije Izetbegović, šefova disciplina, inspektora...

Hronika28.05.21, 08:58h

Advokat našao greške u liječenju, idu krivične prijave protiv Sebije Izetbegović, šefova disciplina, inspektora...
Prijavama će biti obuhvaćena direktorica KCUS Sebija Izetbegović, šefovi disciplina, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata, kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata, kazao je Koldžo

 

 

 

Damir Koldžo, advokat porodica Palić i Hota, čiji su bližnji tokom marta preminuli od COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), iduće sedmice će podnijeti krivične prijave protiv najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini (BiH), potvrdio je on za Radio Slobodna Evropa (RSE).

 

Razlog su, kako je naveo "grube greške i propust u liječenju dva pacijenta koja su preminula na respiratoru“.

 

Dokumentaciju o ova dva slučaja advokat je dobio nakon više od dva mjeseca.

 

„U oba predmeta sam pronašao grube liječničke greške i propuste zbog kojih smatram da postoji osnov za podnošenje krivične prijave. I to će biti predato Tužilaštvu naredne sedmice“, kazao je Koldžo i dodao da će za dva slučaja ići zasebne prijave.

 

Prijavama će biti obuhvaćena direktorica KCUS Sebija Izetbegović, šefovi disciplina, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata, kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata, kazao je Koldžo.

 

„Ta imena će morati utvrđivati Tužilaštvo,“ kaže Koldžo.

 

Također je dodao da će prijaviti i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS, koji je potpisnik svih dokumenata Federalne uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH.

 

„On kao dugogodišnji uposlenik Kliničkog centra vrlo dobro zna šta treba da sadrži medicinska dokumentacija, i koji je u svojim dopisima naveo da je sve ispravno i odbio da izvrši kažnjavanje Kliničkog centra. Po meni je on saučesnik, odnosno prikriva ono što je Klinički centar radio,“ kaže Koldžo.

 

Prema zakonu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

 

KCUS je u žiži javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje potpisuje 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

 

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

 

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

 

Slučaj Palić

 

Koldžu je angažovala Mirela Palić, čiji suprug Sead je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije korona virusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja, kako je za RSE ranije izjavila njegova supruga Mirela Palić.

 

Preminuo je 23. marta u 44 godini.

 

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do 17. maja.

 

Zahtjev za obdukcijom je odbijen, te je Mirela angažovala advokata i na društvenoj mreži Facebook pokrenula grupu 'Kolektivna tužba protiv KCUS' kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene institucije.

 

Tvrdi da KCUS, iako je bio obavezan, također nije tražio saglasnost porodice za tretman respiratorom.

 

Po Mirelinom zahtjevu advokat Koldžo je prijavio KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a prijava je zatim proslijeđena inspekciji pri Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

 

Ovaj bračni par se vratio u Sarajevo iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije devet godina.

 

Slučaj Hota

 

Drugi slučaj se odnosi na pacijenta Atifa Hotu koji je na Infektivnu kliniku KCUS primljen 24. februara.

 

Pao je u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru, u koji je prebačen noć ranije, također intubiran na respirator.

 

Njegov brat Mirsad kaže kako je bio negativan na COVID-19, ali je liječen kao pozitivan.

 

„Šta su mu davali, čime su ga liječili, ja ne znam. Samo mi je rekla jedna doktorica da njegova koma i korona ne idu zajedno“, izjavio je u četvrtak, 27. maja za RSE Mirsad Hota i dodao da danima nije mogao dobiti otpusno pismo, jer u KCUS nisu mogli naći podatke o pacijentu.

 

U otpusnom listu koji je Mirsad dobio nakon višednevnog insistiranja pisalo je da je brat primljen u nesvjesnom stanju.

 

„Bilo je još nelogičnosti. Nakon što sam pozvao policiju, dobio sam novo prepravljeno otpusno pismo i drugačiji uzrok smrti. Hoću da se zna istina“, kaže Mirsad.

 

Advokat Koldžo navodi da je dokumentacija koju je dobio o slučaju Palić obimnija u odnosu na predmet Hota.

 

Za 100 respiratora, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju 2020. godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

 

U vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura) pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

Azra Bavčić, glasnogovornica ovog Tužilaštva KS, za RSE je rekla da je istraga u predmetu i dalje u toku.

 

“Postupajući tužioci intenzivno rade i prikupljaju dokaze i dokumentaciju. Kad bude odluka izvjestit ćemo,” kaže Bavčić.

 

Početkom maja 13 anesteziologinja, potpisnica pisma, zatražilo je prekid ugovora o radu od KCUS zbog nezadovoljstva uslovima rada.

 

Za upravu KCUS je, kako su naveli u saopštenju, ove odluka „čudna i naprasna“ nakon što su, kako tvrde, krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anasteziolozi.

 

Iz ove ustanove su ranije saopštili kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina", a zbog kojih se vodi krivični postupak.

 

Dan prije početka suđenja, 23. februara 2021. godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, je potvrđeno da je većina respiratora dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

 

Od COVID-19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

 

Tokom trećeg vala pandemije samo u KS, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 75

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još