Neslaganje s imenovanjem

Ambasada Rusije: Schmidt neće imati legitimitet, o visokom predstavniku odlučuje Savjet bezbjednosti UN-a

Front27.05.21, 18:32h

Ambasada Rusije: Schmidt neće imati legitimitet, o visokom predstavniku odlučuje Savjet bezbjednosti UN-a
Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH, piše u saopštenju ruske Ambasade

 

 

Ambasada Ruske Federacija u BiH saopštila je danas da se ne slaže sa imenovanjem Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

 

"Ambasada Ruske Federacija u BiH izražava svoje odlučno neslaganje sa imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH", ističe se u saopštenju.

 

U saopštenju se ističe da se imenovanje visokog predstavnika mora prepustiti Savjetu bezbjednosti UN.

 

"S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Savjeta bezbjednosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu PIK-a na razmatranje Savjetu bezbjednsti UN-a", dodaje se u saopštenju.

 

Ističu da Schmidt neće imati legitimitet bez odluke SB UN.

 

"Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dajtona. Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH", zaključuje se u saopštenju ruske Ambasade.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još