11. 06. 2000.

Sebija Izetbegović doktorsku disertaciju branila nedjeljom?

Hronika27.05.21, 08:27h

Sebija Izetbegović doktorsku disertaciju branila nedjeljom?
Asim Kurjak je dva puta javno ponovio kako doktorica Izetbegović nije specijalizirala niti radila doktorat u Zagrebu i kod njega, te da joj on u Zagrebu nije bio mentor

 

Dok se vode polemike oko doktorskog rada Sebije Izetbegović, na internetu se pojavila fotografija navodne Odluke gdje se navodi da je Sebija odbranila svoju disertaciju 11.06.2000. godine, ni manje ni više nego nedjeljom, piše Bljesak.info


Novi upitnik nad radom direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića se pojavio dok javnost čeka pojašnjenje na ranije teške optužbe Muradifa Pajta o ''krađi magisterija'' i tvrdnji akademika prof. dr. Asima Kurjaka da on nikada nije bio njen mentor niti je ona mogla studirati i specijalizirati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 


U međuvremenu pojavljuju se dokumenti i nove sumnje. Tako se u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, izdatom 2016. godine povodom 70 godina postojanja fakulteta, navodi da je Sebija Izetbegović diplomirala na ovom fakultetu 1984. godine, da je magistrirala 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu pod mentorstvom prof. dr. Srećka Šimića, a da je 2000. godine doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka. 


S druge strane, prema podacima Medicinskog fakulteta u Sarajevu, objavljenim nedavno u medijima, Sebija Izetbegović je diplomirala na ovom fakultetu 1989. godine. Kada je tačno direktorica KCUS-a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, 1984. kako piše u Almanahu, ili 1989. kako navode mediji, zasada ostaje nepoznanica. 


Asim Kurjak je dva puta javno ponovio kako doktorica Izetbegović nije specijalizirala niti radila doktorat u Zagrebu i kod njega, te da joj on u Zagrebu nije bio mentor. 

 

Naime, Sebija Izetbegović je kazala da joj Kurjak jeste bio mentor te da za to ima dokaze i svjedoke. "Ja sam bio mentor u 56 doktorata, između ostalog dva prije dva dana u Sarajevu i još tri iz inozemstva koji dolaze, a imam na redu još 14 kandidata, ja imam čak pravo da se nešto što se prije 30 godina desilo, da se i zaboravi, mada kažu da nisam zaboravan, i ja mislim da nisam. Ja se tog mentorstva i tog doktorata ne sjećam", rekao je. Naglasio je da traži da mu se dostavi dokumentacija o tom doktoratu.


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 100

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još