Zašto je PAPA test najbitniji korak

Rak maternice nije stvar nasljeđa, glavni razlog je virus! Ako mislite da se prenosi (samo) spolnim odnosom, u zabludi ste...

ŽENA iN26.05.21, 13:32h

Rak maternice nije stvar nasljeđa, glavni razlog je virus! Ako mislite da se prenosi (samo) spolnim odnosom, u zabludi ste...
Kada bi se ovi podaci objavljivali redovno, na dnevnoj osnovi, djelovali bi još strašnije jer bi svaki drugi dan jedna ženska osoba preminula!

 

 


Podatak da svake godine, prosječno, u Bosni i Hercegovini 179 žena umre od posljedica karcinoma grlića maternice, dovoljno alarmantno upozorava koliko je važno rano otkrivanje ove bolesti.

 

Kada bi se ovi podaci objavljivali redovno, na dnevnoj osnovi, djelovali bi još strašnije jer bi svaki drugi dan jedna ženska osoba preminula!


A kada je prevencija u pitanju, od najveće važnosti su redovni ginekološki pregledi i tzv. Papa test - citološka pretraga koja omogućava otkrivanje karcinoma u ranom, početnom i asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju, koji ginekolog ne može vidjeti golim okom.

 

letak-1
letak-2
letak-3

 

Poliklinika Agram u Sarajevu nudi sve vrste pregleda i citodijagnostike, a sve pod palicom vrsne stručnjakinje, prim. mr. sc Nine Jurić, specijaliste kliničke citologije.     

 

nina-juric
agram-podaci

Dr. Nina Jurić diplomirala je u lipnju 1992. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu te stekla stručno zvanje doktora medicine.


U listopadu 1993. godine  radi kao liječnik-sekundarac u Zavodu za transfuziologiju BiH, u Sarajevu.


U srpnju 1996. godine dobija  specijalizaciju iz kliničke citologije.
Cjelokupnu specijalizaciju u trajanju od četiri godine, sukladno Planu i programu specijalizacija propisanom u Republici Hrvatskoj, provodi u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu. U tijeku ove specijalizacije, tri mjeseca odlazi na stručno usavršavanje u Londonu, u Cytologic Laboratory, Department of Histopathology – UCL Hospitals.


Specijalistički ispit polaže 20. prosinca 2000. godine pred ispitnom komisijom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u Zagrebu i stiče naziv specijalist kliničke citologije.


Od srpnja 2002. godine uposlenik je Kliničkog centra Univeriteta u Sarajevu, gdje radi kao šef Odjela za citologiju, Instituta za kliničku patologiju i citologiju.
Također je od školske 2005/2019. godine asistent i viši asistent iz predmeta citodijagnostike na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu.


Od rujna mjeseca 2008. godine djelatnik je „Poliklinike Agram“ Koncerna Agram, na mjestu šefa Odjela za citologiju i zamjenika ravnatelja.


U aprilu 2011. dobija zvanje primarijus, a 2014. godine magistrira sa temom „UDRUŽENOST INFECIJE HUMANIM PAPILOMA VIRUSOM I DRUGIH KOFAKTORA U RAZVOJU CERVIKALNE INTRAEPITELNE LEZIJE“.


U dugogodišnjem radu aktivno učestvuje u edukaciji mlađih kolega kroz organizaciju škola i radionica iz kliničke citologije i citološke hematologije.


Član je Hrvatskog društva kliničkih citologa-Hrvatski liječnički zbor i Senološkog društva za prevenciju, otkrivanje i liječenje karcinoma dojke.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!