Smrtnost je 0,0001%

Velika studija na 100 miliona ljudi: Samo 0,01 posto potpuno vakcinisanih oboljelo od covida!

Lifestyle26.05.21, 12:55h

Velika studija na 100 miliona ljudi: Samo 0,01 posto potpuno vakcinisanih oboljelo od covida!
Istraživanje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a obuhvaća razdoblje od 1. januara do 30. aprila

 


Između januara i aprila ove godine je otprilike 0,01 posto ljudi vakcinisanih objema dozama oboljelo od covida-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku efikasnost vakcina.

 

U izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentirani su takozvani slučajevi "proboja" virusa među 101 miliona cijepljenih objema dozama u Sjedinjenim Državama.

 

"Premda se radi o visoko efikasnim cjepivima, slučajevi proboja su očekivani, posebno prije nego što imunost u populaciji ne dosegne dovoljnu razinu za dodatno smanjenje transmisije", kaže se u izvještaju.

 

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila.

 

Dokumentirane su ukupno 10.262 zaraze dvije sedmice ili više dana nakon cijepljenja i drugom dozom jednog od cjepiva koje je odobrio CDC - Pfizera, Moderne i Johnson & Johnsona.

 

Prosječna dob tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučaja radilo se o ženama.

 

Od ukupnog broja proboja, 706 slučajeva ili sedam posto oboljelih je hospitalizirano je, a 132 ili jedan posto umrlo je zbog razloga povezanih s covidom. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.

 

To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju vakcinisanih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.

 

Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska - B.1.1.7.

 

"Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinisanje spriječilo daleko nadmašuje slučajeve proboja", napisali su autori.

 

CDC ipak napominje kako je vrlo vjerovatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se cijepe objema dozama cjepiva rijetko redovno testiraju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!