Građani moraju pratiti aplikaciju

Ko propusti termin, teško će do Zetre! Epidemiologinja poručuje: Ne kalkulišite s vakcinama!

Hronika26.05.21, 09:01h

Ko propusti termin, teško će do Zetre! Epidemiologinja poručuje: Ne kalkulišite s vakcinama!
Dr. Kurtagić-Pepić kaže da je veliki interes građana za vakcine i stoga je bolje da se zainteresirani odmah jave na zakazani termin, a ne da kalkulišu o tome da li im odgovara vakcina, odnosno da čekaju određenog proizvođača

 

Proces imunizacije u Kantonu Sarajevo se odvija prema planu i bez velikih gužvi za razliku od prethodnih dana. Iz Ministarstva zdravstva KS-a građanima se ukazuje na termine i njihovo poštivanje te na vrijeme dolaska na vakcinaciju. Ipak, ako se građani nalaze na lokacijama van dometa interneta, a očekuju termin vakcinacije, šta raditi u takvim slučajevima, upitali smo nadležne iz zdravstvenih ustanova. Epidemiologinja dr. Emina Kurtagić-Pepić kaže za Oslobođenje da građani redovno prate aplikaciju kada se prijave za vakcinaciju i čekaju zakazani termin.

 

Insinuacije ministra

 

- Putem aplikacije obično na dan ili dva prije građani budu obaviješteni o terminu za vakcinaciju. Čekajući taj termin, građani moraju pratiti aplikaciju, odnosno obavijest za vakcinaciju. Najbolje bi bilo sugerisati građanima da kada dobiju termin, odu na vakcinaciju i ne propuštaju je, jer kada propuste termin, onda je to gorući problem, naglašava dr. Kurtagić-Pepić.

 

Dodaje da je veliki interes građana za vakcine i stoga je bolje da se zainteresirani odmah jave na zakazani termin, a ne da kalkulišu o tome da li im odgovara vakcina, odnosno da čekaju određenog proizvođača.

 

Dr. Kurtagić-Pepić dalje pojašnjava da je informacioni sistem za vakcinaciju eMediT mehanizam djelovanja.

 

- Da li će oni čekati da se čitav krug završi, pa da onda dođu na red oni koji su propustili termin, ne znam. Samo u krajnjem slučaju da je čovjek bolestan, iz tih razloga bi trebalo da propusti termin, naglašava dr. Kurtagić-Pepić.

 

Kada je riječ o informacionom sistemu za vakcinaciju građana KS-a, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja jučer su potvrdili da nije bilo nikakvih propusta ili nedostataka u radu informacionog sistema proteklih dana. Podsjetili su da su ponovo proveli detaljne analize rada informacionog sistema kako bi opet provjerili insinuacije koje je prošle sedmice plasirao u javnost ministar zdravstva KS-a prof. dr. Haris Vranić.

 

- Sve softverske aplikacije i cjelokupan informacioni sistem ZZOKS rade bez ikakvih poteškoća ili problema, a u cjelokupan sistem je uvezano 30 ustanova, na 350 geografskih lokacija, sa preko 4.500 korisnika (zdravstvenih radnika) svaki dan i on neprekidno radi na principu 24/7/365. Dodatni dokaz tome je i više od 82.000 registrovanih sugrađana za proces vakcinacije koji su prijavu dostavili putem online aplikacija, te više od 15.000 sugrađana koji su putem Vibera pozvani sa dodijeljenim terminima za vakcinaciju. Sve navedeno se realizovalo upravo kroz aplikacije informacionog sistema u Zavodu, te je sasvim jasno da izrečene tvrdnje ministra Vranića nisu osnovane, navode iz Zavoda, uz uvjerenje da svaki pojedinac koji učestvuje u procesu organizacije i operativnom radu procesa vakcinacije treba da ponese dio odgovornosti koja treba da bude srazmjeran njegovoj ulozi u tom procesu.

 

Eventualni propusti koji su se mogli desiti zasigurno nisu posljedica rada informacionog sistema, jer ukoliko se ispravno koristi, aplikacije informacionog sistema su garant reda i transparentnosti, ali je isto tako prijeko potrebno da osobe zadužene za proces organizacije vakcinacije omoguće da se on koristi na predviđeni način.

 

Nove doze

 

A dok se u glavnom gradu politika vodi preko leđa zdravstva i građana, Republika Srpska nabavlja nove doze vakcina protiv koronavirusa. Premijer Radovan Višković je rekao da je Srpska s partnerima iz Kine potpisala dodatni ugovor o nabavci 240.000 doza vakcina protiv virusa korona.

 

- Sjednica Kompenzacinog fonda mora biti održana u narednih dan ili dva kako bi sredstva za nabavku vakcina bila uplaćena, dodao je Višković.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još