VIDEO/ Akademik Slavo Kukić o novoj aferi

Poruke akademika Kurjaka su signal bh. institucijama da se pozabave specijalizacijom Sebije Izetbegović

Front24.05.21, 14:36h

Poruke akademika Kurjaka su signal bh. institucijama da se pozabave specijalizacijom Sebije Izetbegović
Kurjak je decidno naveo, ide se u arhive Medicinskog fakulteta i druga mjesta i u Sarajevu i Zagreb, kazao je Kukić

 

O obrazovanju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, govorio je ugledni, svjetski stručnjak Asim Kurjak gostujući na Face TV. Kurjak se osvrnuo na specijalizaciju koja stoji u zvaničnoj biografiji dr. Sebije Izetbegović u kojoj se navodi da je upravo kod njega obavila specijalizaciju. Novinari N1 su pitali i akademika Slavu Kukića za komentar. Kako je rekao, "mogu gospodinu Kurjaku vjerovati ili ne vjerovati, ali nemam nekih specijalnih razloga da mu ne vjerujem".

 

Istaknuo je da se ipak radi o čovjeku koji je doista referentan, ne samo u regionalnim nego i u svjetskim okvirima.

 

“Ne vidim razloga da čovjek ne govori istinu. On je obilježio taj period na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a i u hrvatskom i zagrebačkom zdravstvu, i u toliko je njegovo negiranje da je gospođa Izetbegović završila specijalizaciju ili pohađala postdiplomske studije ili da je u njegovom mandatu na mjestu voditelja poslijediplomskih i doktorskih studija polagala bilo kakve ispite, po sebi upozoravajuće”, istaknuo je Kukić.

 

Vrlo teško je, naveo je, sada govoriti o prof. dr. Izetbegović kao jednom o bh. doktora zanosti, tim prije jer je osoba iz javnog političkog života.

 

“Pa sve to može biti ove i one vrste prepucavanja. Ali poruke koje je akademik Kurjak uputio upozoravaju i čini mi se da su signal bh. institucijama da se time detaljnije pozabave”, naglasio je.

 

Stvar treba raščistiti

 

Istaknuo je i da se svakodnevno govori kako je visoko obrazovanje palo na niske grane i kako smo dobili intelektualnu kastu na hiljade doktora znanosti čije su kvalifikacije jako upitne i za koje se vrlo teško može reći da pripadaju intelektualnoj kasti.

 

“Ako je među takvima i osoba od izuzetnog političkog renomea, osoba koja upravlja najvećim Univerzitetskim kliničkim centrom u BiH, osoba koja ima jaku težinu u političkom životu i koja se pita po donošenju kod političkih i državnih odluka, onda je to znak za uzbunu. Možda sve to pokaže da je žena ni kriva ni dužna, a može pokazati i drugo. Kurjak je decidno naveo, ide se u arhive Medicinskog fakulteta i druga mjesta i u Sarajevu i Zagreb”, kazao je Kukić i dodao da “stvar očito treba raščistiti".

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još