FOTO/ FINCI (PONOVO) GAZE KONKURENCIJU

Hoće li 'pomesti' kineske pametne telefone: DEPO Portal donosi detaljnju recenziju novih modela - Nokia 2.4 i Nokia 3.4

Tehno24.05.21, 13:24h

Hoće li 'pomesti' kineske pametne telefone: DEPO Portal donosi detaljnju recenziju novih modela - Nokia 2.4 i Nokia 3.4
Nokia koja je nekada bilo zvučno ime u svijetu mobilnih telefona, nije izgubila svoj šarm i sa entry level pametnim telefonima priuštive cijene pored svih gore navedenih kvaliteta, za razliku od svojih konkurenata, nudi svojim korisnicima ažuriranje na Android 11 kao i, sa vremenom, na Android 12, koje garantuje besprijekoran rada na duže staze

 

 

Piše: Redakcijski tim DEPO Portala

 


Poslije višegodišnjeg odsustva finske Nokije sa tržišta mobilnih telefona, izgleda da konačno hvata korak sa rastućom populacijom sve boljih i priuštivijih kineskih pametnih telefona.


Ovoga puta ćemo govoriti o dva „ulazna“ modela - Nokia 2.4 i Nokia 3.4 sa stanovišta prosječnog korisnika, i budući da nisu namijenjeni zahtjevnim korisnicima, probat ćemo biti koncizni i nećemo ulaziti pretjerano u tehničke detalje, koliko je to moguće.


Ono što je karakteristično za ova dva modela, a što iz Nokije naglašavaju, je da spadaju u Android One porodicu uređaja koji rade na Android 10 operativnom sistemu lišenom svih suvišnih aplikacija koje dolaze unaprijed instalirane (a vjerovatno vam nikada neće trebati) i zauzimaju, ili bolje rečeno kradu, memorijski prostor.


Glavna odlika ovih telefona je konstantna nadogradnja softvera, a kompanija nam garantuje nadogradnju operativnog sistema na Android 11 (koja je upravo dostupna za model 2.4), a i u dogledno vrijeme, i na Android 12. To nam garantuje stabilan rad operativnog sistema i jedan je od faktora koji stavlja ove uređaje ispred drugih u istom cijenovnom rangu.


Osnovne karakteristike Nokia 3.4 i Nokia 2.4 uređaja koji su nam dati na korištenje su:


Nokia 2.4


– ZASLON: 6.5 inča, IPS, 720 x 1520 tačaka
– PROCESOR: MediaTek Helio P22 (MT6762), 8 jezgri, 2 GHz
– RADNA MEMORIJA: 2 GB
– INTERNA MEMORIJA: 32 GB
– PREDNJA KAMERA: 5 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 13 MP + 2 MP
– OPERATIVNI SISTEM: Android 10
– BATERIJA: 4500 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 76.3 x 165.85 x 8.69 mm, 189 g

 

nokia-2-4-1


Nokia 3.4


– EKRAN: 6.39 inča, IPS, 720 x 1520 tačaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 460, 8 jezgri, 1.8 GHz
– RADNA MEMORIJA: 4 GB
– INTERNA MEMORIJA: 64 GB
– PREDNJA KAMERA: 8 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 13 MP + 5 MP + 2 MP
– OPERATIVNI SISTEM: Android 10
– BATERIJA: 4000 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 75.99 x 160.97 x 8.7 mm, 180 g

 

nokia-3-4-1


Dizajn


U standardnom pakovanju u kojima dolaze oba telefona dobit ćete iglicu za otvaranje sim ladice, kabl i punjač. Punjači nisu neke velike jačine (5V/1A), i u slučaju modela 2.4 punjenje će trajati oko pet sati. Punjenje modela 3.4 će također malo duže trajati, četiri do pet sati, ali za razliku od potonjeg modela on podržava brže punjenje, tako da sa jačim punjačem napunit će se u roku dva i po sata.


Prvi utisak koji imate kada pogledate ove telefone je da su elegantnoga dizajna i privlačnih boja koje se na svjetlu presijavaju.
Oba telefona dolaze u tri boje, sivoj, ljubičastoj i plavoj, ali za razliku od Nokije 2.4, Nokija 3.4 za te boje ima malo otmjenije nazive - Dusk (ljubičasta), Charcoal (crna) i Fjord (plava).


Lijepo leže u ruci i na poleđini imaju nano teksturu koja sprječava da vam telefon isklizne iz ruke.
Kućište je od plastike, što je i očekivati od uređaja ove kategorije, ali nimalo labavo. Čvrsto je i kompaktno, i ne savija se pod pritiskom.

 

nokia-3-4-2 nokia-2-4-2


Pored kamere, oba telefona na poleđini imaju i čitač otisaka prstiju koji funkcioniše sasvim dobro i dovoljno brzo, pod uslovom da vam prsti nisu oznojeni ili zamazani.


Kada gledate u ekran, sa lijeve bočne strane nalazi se ladica za sim karticu i dugme za aktiviranje Google asistenta, koje se može u postavkama isključiti ako nemate potrebe za njim. Bilo bi dobro imati mogućnost tom dugmetu dodijeliti neku drugu funkciju, ali iz nekog razloga Nokia nam to nije omogućila.


Sa desne strane nalaze se kontrole za glasnoću i dugme za paljenje i gašenje telefona.


Nokia 2.4 ima 6.5 inča velik ekran koji zauzima skoro cijelu površinu prednje strane telefona.
Karakteriše ga urez u obliku suze u kojem je smještena selfie kamera.


Nokia 3.4, također, ima veliki, ali neznatno kraći 6.39 inčni ekran sa“punch hole“ izrezom u lijevom gorenjem uglu za prednju kameru.


Nijedan od telefona nema svjetlo za notifikacije, što bi bilo lijepo imati, tako da ako volite vidjeti da li vam je stigla neka poruka ili imate propušten poziv, morat ćete uključiti opciju buđenja ekrana.


Ekran


Ekran na oba telefona ima rezoluciju HD+ 720P, što nam omogućava solidan prikaz sadržaja.
Nokia 3.4 ima bolji odziv ekrana, što je logično jer ima i jači procesor.
Oba ekrana imaju dovoljno svjetline, tako da je vidljivost zadovoljavajuća, čak i kada se nalazite napolju.
Na direknom suncu ćete morati pojačati osvjetljenje ili se skloniti u neko zaklonjenije mjesto. U postavkama možete podesiti temperaturu boje i svjetlinu ekrana, ili ostaviti automatsko podešavanje. Također možete ukljičiti i “tamni način rada“ koji koristi tamnu paletu boja za sistemske pozadine i aplikacije, a svrha mu je smanjiti naprezanje očiju kada koristimo telefon u slabije osvijetljenim prostorima, što je veoma dobra i korisna opcija.


Hardver


Što se tiče Nokije 2.4, ona nije namijenjena korisnicima koji se bave naprednom fotografijom i igranjem zahtjevnih igara, već onima kojima je potreban uređaj za osnovnu komunikaciju. Naravno, pored poziva i poruka koji se podrazumijevaju, tu su društvene mreže, kao i Youtube koji besprijekorni radi.


Ako želite igrati neke zahtjevnije igrice, tu uskače Nokia 3.4, koja je primjerenija mlađoj populaciji, kojoj bi ovo mogao biti prvi pametni telefon.


Što se tiče memorije, kod oba telefona imate opcije od 3 GB i 4 GB radne, i 34 GB i 64 GB interne memorije, sa opcijom dodatnog proširivanja MicroSD karticama i do 512 GB, što je sasvim zadovoljavajuće.

 

nokia-3-4-3
nokia-2-4-3


Kamera


Kamere su već odavno postale sastavni dio svakog pametnog telefona, samo je pitanje koliko su vam bitne u svakodnevnom životu. Neki ljudi su preokupirani fotografiranjem (pogotovo mlađe generacije), tako da svaki momenat svog života moraju ovjekovječiti i podijeliti na društvenim mrežama sa svojim prijateljima ili sljedbenicima, i iz tog razloga imaju i posebne prohtjeve.
Ovo nisu telefoni za takve korisnike.


Nokia 2.4 sa stražnjom kamerom od 13 MP, flash svjetlom i senzorom dubine od 2 MP omogućit će vam pristojnu kvalitetu usputnih fotografija, kao i njena prednja kamera od 5 MP, ništa spektakularno, ali funkcionalno i upotrebljivo.


Mi malo stariji se sjećamo da su, kada su se pojavile prve Sonijeve Cyber–Shot digitalne kamere 1996., imale 0.3 MP. To nam govori koliko se naši prohtijevi sa napretkom tehnologije mijenjaju. Ali, da li to znači da fotografije koje smo nekada slikali takvim aparatima više nemaju vrijednost? Naprotiv...


Nokia 3.4 pored kamere od 13 MP i senzora dubine od 2 MP, flash svijetla, ima i širokougaoni senzor od 5 MP u interesantno dizajniranom okruglom modulu.
Prednja kamera na modelu 3.4 je, naravno, sa svojih 8 MP malo bolja od prednje kamere modela 2.4 koja ima 5 MP.

 

nokia-3-4-4


Zvuk i video


Otvor za zvučnik se kod oba modela nalazi na donjoj strani i dovoljno je dobar da reprodukuje glasan i jasan zvuk, dok se ulaz za slušalice nalazi na gornjoj strani.


Ekrani ova dva modela su prilično veliki (s tim da je kod modela 2.4 nešto duži) i omogućavaju ugodno gledanje video zapisa, pri čemu izrezi za prednju kameru uopšte ne umanjuju doživljaj.


Baterija


Kako nam iz Nokije kažu, baterije modela 2.4 od 4500 mAh2 i baterija modela 3.4 od 4000 mAh2 uz samo jedno punjenje mogu trajati i do dva dana. Tehnologija prilagodljive baterije daje prednost aplikacijama koje najčešće upotrebljavate, pa time štedi i optimizira bateriju.


Nakon cijelodnevnog korištenja ova dva telefona, koje je u svrhu testa bilo intenzivnije (ali ne i pretjerano), baterija se neće isprazniti i ostat će joj više od pola kapaciteta. Tako da ako umjereno igrate igrice, pravite fotografije, surfate i koristite društvene mreže, ostat će vam dovoljno baterije i da pregurate sutrašnji dan.


Povezivost


Nokia 2.4 kao i Nokia 3.4 pruža nam Dual SIM podršku, pa unutar SIM ladice imamo prostor za dvije NanoSIM kartice, i MicroSD karticu za dodatnu memoriju ukoliko želite više prostora za spašavanje vaših fotografija, muzike i video zapisa.


Nokia 2.4 ima već pomalo zastarjeli MicroUSB port, koji ni u kom slučaju ne oduzima od njene funcionalnosti, dok model 3.4 ima savremeniji USB Type-C port.

 

nokia-2-4-5 nokia-3-4-5


Sveopšti utisak


Kada podvučemo crtu ispod Nokije 2.4, unatoč tome što se radi o ulaznom ili budžetnom modelu koji možda ne bi zadovoljio zahtjevnije korisnike, ipak se radi o telefonu koji, prije svega, svoju osnovnu funciju obavlja besprijekorno, a to je ostvarivanje komunikacije, plus nudi solidno multimedijalno iskustvo, redovnu nadgradnju softvera, ugodne boje, lijep dizajn, čvrstu konstrukciju, veliki ekran, izdržljivu bateriju i prije svega povoljnu cijenu.


Nokia 3.4 nadmašila je ono što bi ste očekivali od „entry level“ uređaja. Pored komunikacije putem regularnih poziva i poruka, koja je, kao što bi ste i očekivali od Nokije, na visokom nivou, multimedijalno iskustvo je bilo ugodno. Gledanje Youtube klipova u visokoj rezoluciji, društvene mreže, pa čak i igranje igara poput Call of Duty Mobile i Shadow Fight Arena bez, žargonski rečeno, „lagovanja“ ili kočenja.


Fotografisanje, kao i snimanje video klipova u uslovima dobrog osvjetljenja je sasvim solidno za uređaj ovog ranga, dok pri nedostatku svjetla fotografije postaju malo zrnastije, ali uvijek možete koristiti opciju fotografiranja u uslovima slabog osvjetljenja.


Nokia koja je nekada bilo zvučno ime u svijetu mobilnih telefona, nije izgubila svoj šarm i sa entry level pametnim telefonima priuštive cijene pored svih gore navedenih kvaliteta, za razliku od svojih konkurenata, nudi svojim korisnicima ažuriranje na Android 11 kao i, sa vremenom, na Android 12, koje garantuje besprijekoran rada na duže staze.


     
(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!