Skup na platou kod VIjećnice

U Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu

Hronika22.05.21, 11:26h

U Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu
U obraćanju okupljenima, ambasador Palestine u BiH, Rezeq Namoora uputio je kritiku američkom predsjedniku, Ujedinjenim nacijama, Međunarodnoj zajednici koji su pružili podršku Izraelu sa stavom „da se ima pravo braniti“, te postavio pitanje „od koga se brani Izrael - od onih koji brane svoje kuće koje im se, naočigled svijeta, uništavaju, koji brane da se njihove džamije ruše, da se njihova teritorija oduzima?

 

Skup podrške palestinskom narodu održan je na platou preko puta sarajevske Vijećnice, a nekoliko stotina građana BiH poslalo je poruku mira, ali i zahtjev da se odgovorni za ubistva djece, žena, stanovnika Gaze, Palestine procesuiraju pred međunarodnim sudovima pravde.

 

U obraćanju okupljenima, ambasador Palestine u BiH, Rezeq Namoora uputio je kritiku američkom predsjedniku, Ujedinjenim nacijama, Međunarodnoj zajednici koji su pružili podršku Izraelu sa stavom „da se ima pravo braniti“, te postavio pitanje „od koga se brani Izrael - od onih koji brane svoje kuće koje im se, naočigled svijeta, uništavaju, koji brane da se njihove džamije ruše, da se njihova teritorija oduzima?“

 

 - Ali, palestinski narod nije usamljen i mi iz srca Sarajeva, evropskog Jerusalema, šaljemo podršku palestinskom narodu. Za naše šehide: djecu, žene, braću tražit ćemo pravdu - rekao je pored ostalog ambasador Namoora.

 

U tom smislu je i Alija Redžić iz Udruženja boračkih udruženja i dobitnik„Zlatnog  ljiljana“ pružio podršku palestinskom narodu te kazao da su uzrok svih problema muslimana u svijetu zapravo muslimani, jer, njihovi lideri, izuzev turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoana, nemaju snagu, ni političke volje da zaštite svoj narod, da zaštite muslimane.

 

Podršku palestinskom narodu iz Sarajeva su uputili i Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo, ambasadori Turske i Irana u BiH, Sadik Babur Girgin i Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan, te organizatori skupa “Palestinska zajednica u BiH i njen predsjednik Majed Maarouf, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport AKOS i Udruženje " Mladi muslimani".

 

Sa brojnih transparenata su poslate poruke a jedna od njih je glasila "Ne moraš biti musliman da bi bio uz Gazu, trebaš biti samo čovjek"

 

Također je Udruženje palestinska zajednica u BiH pokrenulo i humanitarni broj 090 292 006- putem kojeg građani BiH doniraju 3KM.

 

Pomoć se može uplatiti i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa : 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom “Pomoć za Palestinu“.

 

Skup je proteka mirno i dostojanstveno, a za sigurnost učesnika pobrinula se i policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!