ZA profesionalno izvještavanje u 2020.

Ko su ovogodišnji laureati Nagrade Srđan Aleksić: Minela Jašar Opardija, Emina Dizdarević, Kristina Ljevak...

Mediji21.05.21, 22:44h

Ko su ovogodišnji laureati Nagrade Srđan Aleksić: Minela Jašar Opardija, Emina Dizdarević, Kristina Ljevak...
Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH

 

 


Svečana dodjela Novinarske nagrade Srđan Aleksić organizovana je večeras u hotelu Bosna u Banjaluci, a odlukom četveročlanog žirija dobitnice za profesionalno izvještavanje u 2020. godini su naša kolegica Minela Jašar Opardija i Emina Dizdarević s Blakanske istraživačke mreže (BIRN).

 

U Kategoriji 1 u kojoj novinare nominuju organizacije civilnog društva, drugu nagradu osvojila je Kristina Ljevak, slobodna novinarka, a Specijalnu plaketu Lidija Pisker, sa portala media.ba


U Kategoriji 2, gdje su novinari imali mogućnost da kandiduju svoje radove, drugu nagradu je osvojio dvojac Hilma Unkić i Ajdin Kamber, a treću nagradu Alema Kazazić.


Na prošlogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i 8 prijedloga nevladinih organizacija.


Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku TACSO EU i Civil Right Defenders.


Prema obrazloženju žirija dobitnica nagrade Minela Jašar Opardija, koju je nominovala Fondacija Cure, pristupila je svojim temama izvrsno, potrudila se saslušati više strana i iznijeti priče na jako kvalitetan način. I to na način da nisu tek jedna od niza priča kojom se mora popuniti stranica, prevariti za klik i potrošiti koja minuta na ekranu već nagnati na razmišljanje o problemima kojih možda nismo ni svjesni.


Emina Dizdarević dobila je prvu nagradu jer je na poseban, analitičan i kreativan način osvijetlila teme kojima su se bavili i mnogi drugi novinari, ali je ona to učinila na drugačiji način i iz drugačijeg ugla. Na komisiju je najjači utisak ostavila njena priča o tome kako su organizatorima Povorke ponosa u Sarajevu postavljene posebene “prepreke” u ostvarivanju prava LGBT osoba na mirne javne proteste.


Dobitinica druge nagrade Kristina Ljevak, koju je nominovala Bh. Povorka ponosa, dobija nagradu za seriju tekstova o Povorci ponosa i problemima sa kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH, ali i o teško izborenim uspjesim a njihovog aktivizama i borbe za pravednije društvo.


Specijalnu plaketu za analizu dobila je Lidija Pisker, koju je nominovalo udruženje Naš most iz Zenice, a koja se u svojim tekstovima analitički i sveobuhvatno bavi pitanjima diskriminacije i ljudskih prava. Lidija bira interesantne sagovornike što doprinosi zanimljivosti i dinamičnosti medijskog sadržaja, i nastoji da ponudi rješenja ili da utiče na donosioce odluka kako bi se poboljšao status onih o kojima izvještava.


Dvojac Unkić – Kamber, po odluci žirija osvaja drugo mesto u Kategoriji 2, sa tri odlične priče u kojima na kreativan i neobičan način razbijaju predrasude o osobama s invaliditetom, osobama sa mentalnim poteškoćama i migrantima. U njihovim pričama su ovi ljudi ono što oni uistinu jesu, a što većina ne želi da vidi.


Treće mjesto osvaja Alema Kazazić, koja nam donosi dva ozbiljna, društveno i profesionalno vrlo senzitivna dokumentarca Hrabre žene i Sto posto se volimo, koja su predstavljena na način da probude emociju kod gledaoca i imaju dugotrajniji efekat.


Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!