Sarajka podijelila prijateljski savjet

Burkiniji u Neumu: U kojim hotelima su zabranjeni, a u kojim dozvoljeni

Lifestyle21.05.21, 16:52h

Burkiniji u Neumu: U kojim hotelima su zabranjeni, a u kojim dozvoljeni
Vlasnica agencije koja prodaje aranžmane dala je 'prijateljski' savjet ovoj Sarajki kazujući da u Hotelu Grand Neum neće moći plivati u bazenima hotela, te da je bolje da potraži drugi hotel

 

S dolaskom korone i pandemije koja je promijenila sve svjetske tokove dobrano je utjecala i na turizam. Tako je u Bosni i Hercegovini Neum, kao jedini primorski bh. gradić postao mjesto odmora. No, uz izvrsnu ponudu mnoge žene se suočavaju s diskriminacijom, a jedna Bošnjakinja upozorena je u agenciji da neće moći plivati u bukriniju (kostim za pokrivene žene).

 

Vlasnica agencije koja prodaje aranžmane dala je 'prijateljski' savjet ovoj Sarajki kazujući da u Hotelu Grand Neum neće moći plivati u bazenima hotela, te da je bolje da potraži drugi hotel!?

 

Agencija Patria kontaktirala je Hotel Grand s jasnim pitanjima, ali odgovori koji su uslijedili nisu do kraja otkrili istinu.

 

Mogu li ženske osobe u brukiniju plivati u bazenima hotela?

 

„Na plaži i bazenima Grand Hotela Neum dopušteno je, bez iznimke, kupanje u kupaćim kostimima. Nikako nije dopušteno kupanje bez odjeće ili u odjeći koja nije kupaći kostim“, kazali su iz Uprave hotela.

 

Nisu precizirali da li je burkini za njih kupaći kostim! Na dodatni upit nismo dobili odgovor, ali su kazali da se ne boje eventualnih tužbi.

 

„Uprava i osoblje Grand hotela Neum u svojim objektima i na kupalištima isključivo pazi na javni red, siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost, te se stoga ne bojimo bilo kakvih tužbi niti osude za diskriminaciju jer nismo diskriminirajući“, dodali su iz Uprave društva.

 

Inače, burkini je dvodijelni kupaći kostim, gornji dio – od koljena do vrha glave sa kapuljačom i dugim rukavima i donji dio – pantalone do članaka.

 

Riječ „burkini“ je složenica nastala od spajanja riječi burka i bikini. Namijenjen je pobožnim ženama muslimankama da se mogu kupati na plažama i bazenima. Pokriva skoro čitavo tijelo, osim lica, šaka i stopala.

 

Burkini je veoma popularan kod muslimanki Evrope, no čini se ne i kod Hotela Grand Neum.

 

No, i drugi hoteli u Neumu, poput Zenita, ne dozvoljavaju kupanje žena u burkiniju!?

 

“Ne može osoba koja nosi burkini plivati u našem bazenu”, kazali su za agenciju Patria iz Zenita.

 

Za razliku od ova dva hotela u hotelu Jadran su nam kazali da osobe u burkiniju mogu nesmetano plivati u bazenima hotela.

 

U javnosti se širom svijeta vodi polemika oko dozvole plivanja u burkiniju, a većina zemalja dozvoljava plivanje na javnim plažama i bazenima.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još