10. godišnjica Brdo – Brioni procesa

Šta je donio svečani sastanak balkanskih lidera u Sloveniji? Usvojeni zaključci kojima se potvrđuje...

Front17.05.21, 16:17h

Šta je donio svečani sastanak balkanskih lidera u Sloveniji? Usvojeni zaključci kojima se potvrđuje...
Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost Brdo - Brioni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju evropske perspektive zapadnog Balkana

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja.

 

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojim se potvrđuje predanost Brdo - Brioni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju evropske perspektive zapadnog Balkana.

 

Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope, rečeno je na susretu.

 

Od proteklog sastanka lidera Brdo - Brioni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sistem zemalja učesnica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

 

Lideri su pozdravili je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan u oktobru 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

 

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Evrope, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

 

Zaključeno je da proširenje EU na zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU.

 

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Samit EU – zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te namjera da uključi zemlje zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Evrope, koja je počela 9. maja 2021. godine.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!