Problem u Kantonu Sarajevo

Rad nelegalnih vrtića u kućama i stanovima ne može se kontrolirati

Hronika17.05.21, 08:25h

Rad nelegalnih vrtića u kućama i stanovima ne može se kontrolirati
Nužna izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju KS. Skupštinu KS smatramo ključnom, kažu iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS

 

Otvaranje novih nelegalnih vrtića i kontroliranje rada već postojećih, kojih je na području Kantona Sarajevo na stotine, moguće je staviti pod kontrolu jedino hitnim donošenjem novog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u KS, piše Avaz. 

 

Dok se to ne uradi, ruke inspektora koji rade u prosvjetnoj inspekciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i dalje će biti vezane, jer nemaju nadležnost nad njihovim radom.

 

- Zbog tih činjenica nameće se potreba pokretanja suštinskih promjena. Najbolji način za to je donošenje novog zakona. Smatramo da bi Vlada KS trebala učiniti mnogo više za rješavanje nagomilanih problema u djelatnosti predškolstva, u čemu ulogu Skupštine KS smatramo ključnom - kažu iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS.

 

Naglašavaju da je potrebno usaglasiti kriterije za donošenje odluke o integriranju akreditiranih privatnih predškolskih ustanova u jedinstvenu mrežu, zatim treba definirati kriterije ili modele njihovog sufinansiranja, a time i privatnih, prema uzoru na Hrvatsku i Srbiju.

 

- Proces izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju KS započeo je 2016. godine, ali je Nacrt tog zakona u aprilu 2018. godine, nakon provedene javne rasprave, Skupština KS odbila. Otada do danas Ministarstvo se nije očitalo o ovom dokumentu niti je nama, kao direktnim učesnicima, poznato u kojoj fazi se nalazi usvajanje ovog važnog dokumenta - ističu iz Udruženja.

 

Da su nadležnosti inspekcije koja je zadužena za kontrolu takvih ustanova ograničene, potvrdila je i Vildana Brdarić, portparolka KUIP-a.

 

Za Avaz kaže da, prema zakonu, predškolsku ustanovu može otvoriti vlasnik, uz odobrenje ministra i saglasnost Vlade KS.

 

Procedura je takva da, kada Inspektorat prosvjetne inspekcije zaprimi prijavu o obavljanju djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na nekoj adresi, inspektori, na osnovu naloga, odlaze na datu adresu.

 

- Ako se radi o kući ili stanu na kojima nema istaknute oznake firme, inspektori nemaju zakonska ovlaštenja da ulaze u privatni posjed kako bi utvrdili eventualno obavljanje djelatnosti. S druge strane, u slučaju da je istaknuta oznaka firme, inspektori utvrđuju je li upisana u Registar predškolskih ustanova koji vodi nadležno ministarstvo - kazala je Brdarić. 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još