Video/ Delegacije položile cvijeće

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Hronika14.05.21, 14:40h

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida
Programu je prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, ministar odbrane Sifet Podžić, porodice šehida i druge delegacije

 

Drugog dana Ramazanskog bajrama na Šehidskom spomen mezarju "Kovači“ u Sarajevu, učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, obilježen je Dan šehida.

 

Cvijeće i vijence su položili članovi porodica šehida, delegacije boračkih udruženja, predstavnici državnih organa vlasti, Oružanih snaga BiH te politički predstavnici.

 

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

 

Programu je prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, ministar odbrane Sifet Podžić, porodice šehida i druge delegacije. 

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da se građani danas sjećaju i odaju poštovanje najboljim sinovima BiH, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH.

 

- Šehidi ne zaboravljaju i nikada se neće zaboraviti. Bosanskohercegovački šehidi i poginuli borci Armije Republike BiH su najbolji sinovi ove zemlje koji su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH i slobodu. Moramo se boriti za ovo za što su se borili bh. šehidi, a to je cjelovita i demokratska  BiH, država ravnopravnih naroda, na svakom njenom pedlju. Ona je u interesu svih nas i svih građana koji žive u BiH - kazao je Džaferović. 

 

Naglasio je da je su i nakon 25 godina nakon Dejtona, još uvijek žive retrogradne snage koje bi željele da ostvaruju one ciljeve koje ni ratom nisu mogli ostvariti.

 

- Danas im poručujem da nikada u tome neće uspjeti. Samo bespotrebno gube i naše i svoje vrjeme i bespotrebno tapkamo u mjestu. Treba da snažno napravimo iskorak na izgradnji cjelovite demokratske BiH, da idemo svojim evropskim putem, NATO putem, to je jedina i najbolja mogućnost za našu državu sve nas koji ovdje živimo - rekao je Džaferović.   

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u svom obraćanju kazao je da "BiH prepuna šehida, koji su svojom krvlju natopili njena njedra".

 

- Danas svo ovdje da izrazimo svoje duboko poštovanje prema njima, prema njihovoj žrtvi i evo kao da slušamo njihovu poruku, da bi se živjelo časno i opstalo mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju najveće dragocjenosti. Nećemo ih zaboraviti, iako ponekad pokazujemo slabost. Brinuli smo o njihovoj djeci i porodicama koliko smo mogli, ali kao da smo ponekad posustali u brizi o emanetu koji su nam oni ostavili. Pa ipak nismo se prestali brinuti i nećemo, ako Bog da, nećemo izdati ono za što su oni dali svoje živote - kazao je reis Kavazović. 

 

U vjerskom dijelu obilježavanja Dana šehida na Šehidskom spomen mezarju "Kovači“ pručeni su Fatiha, Jasin i dove.

 

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!