Nekoliko zvučnih imena

Ko su Bosanci na Interpolovim crvenim potjernicama

Hronika14.05.21, 12:24h

Ko su Bosanci na Interpolovim crvenim potjernicama
Interpol je na ovu listu stavio Fikreta Zukića (61) koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu u Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju

 

Na Interpolovim crvenim potjernicama nalazi se 15 državljana BiH, među njima i nekoliko zvučnih imena poput onih koja se dovode u vezu sa ratovanjem na Bliskom istoku.

 

Interpol je na ovu listu stavio Fikreta Zukića (61) koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu u Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju, piše Avaz.

 

Hapšen je u akciji "Damask" 2014. godine, ali je pušten na slobodu i u Siriji je od 2016. godine.

 

Zbog organizovanja terorističke grupe ali i pridruživanja stranim paravojnim formacijama na spisku je i Alija Keserović (26) iz mjesta Trnovi kod Velike Kladuše.

 

Na crvenoj Interpolovoj potjernici nalazi se i Edin Muftić (46) iz Gradačca koga terete za regrutovanje za terorističke aktivnosti, odnosno za finansiranje terorizma i organizovanje terorističke grupe.

 

Između ostalih, na potjernicama Interpola su i Sulejman Mešanović (33) iz Gradačca, te Edin Pečenković (58) iz Bihaća, ali i Muradif Hamzabegović čija je supruga Sena uhapšena nedavno na tuzlanskom aerodromu jer je terete za finansiranje terorističkih aktivnosti.

 

Sena Hamzabegović se sumnjiči da je u više navrata u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih  formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, „Al Nusrah Front” i drugim formacijama a koje su od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašene terorističkim organizacijama.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još