Eskalacija sukoba

Haos u Izraelu, gore sinagoge, auti, restorani... 'Izgubili smo kontrolu nad gradom'

Front12.05.21, 16:22h

Haos u Izraelu, gore sinagoge, auti, restorani... 'Izgubili smo kontrolu nad gradom'
U Lodu su muškarci nosili svitke Tore kroz pocrnjelo dvorište zapaljene sinagoge prekriveno krhotinama. U obalnom gradu Acre zapaljen je Uri Buri, riblji restoran čiji je vlasnik Židov, a neki arapski stanovnici rekli su da se boje napustiti dom

Židovi su iznijeli svitke Tore iz zapaljene sinagoge, a izgorjeli automobili poredani su u obližnjim ulicama, nakon što je u mješovitim arapsko-židovskim gradovima u Izraelu izbilo nasilje zbog izraelskih zračnih napada u Gazi i sukoba u Jeruzalemu.

 

Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je vanredno stanje u Lodu, blizu Tel Aviva, nakon izvještaja da su pripadnici arapske manjine zapalili sinagoge i da su Židovi bacali kamenje na automobile kojima su upravljali arapski stanovnici, javlja Hina a prenose mediji,

 

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i nad ulicama", rekao je gradonačelnik Loda Yair Revivo za News 12 nakon nekoliko noći nasilnih obračuna, u kojima je jedan Arapin ubijen, a mnogi su ranjeni.

 

Policija je preko noći uhapsila desetke ljudi u Lodu i u većinski arapskim gradovima u središnjem i sjevernom Izraelu, uključujući Umm al-Fahm duž granice sa Zapadnom obalom i Jisr al-Zarqu na sredozemnoj obali.

 

U Lodu su muškarci nosili svitke Tore kroz pocrnjelo dvorište zapaljene sinagoge prekriveno krhotinama. U obalnom gradu Acre zapaljen je Uri Buri, riblji restoran čiji je vlasnik Židov, a neki arapski stanovnici rekli su da se boje napustiti dom.

 

U Jaffi, u blizini Tel Aviva, arapski prosvjednici sukobili su se s policijom koja je ispalila šok granate kako bi ih rastjerala.

 

Sigurnosni službenici rekli su da su zbog nasilja premjestili 16 bataljuna granične policije s okupirane Zapadne obale u Lod i druge izraelske gradove.

 

Izraelska arapska manjina - palestinska po nasljeđu, izraelska po državljanstvu - uglavnom potječe od Palestinaca koji su živjeli pod osmanskom, a zatim i britanskom kolonijalnom vlašću prije nego što su ostali u Izraelu nakon stvaranja države 1948. godine.

 

Većina je dvojezična, govori arapskim i hebrejskim i osjeća povezanost s Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi. Često se žale na sustavnu diskriminaciju, nepravedan pristup u stambenim pitanjima, zdravstvenoj zaštiti i obrazovnim uslugama.

 

Propalestinski prosvjedi

 

Napetost u arapsko-židovskim gradovima porasla je budući da je Izrael izvodio zračne udare u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na Izrael u eskalaciji nasilja nakon sukoba u istočnom Jeruzalemu u ponedjeljak ujutro.

 

"Osuđujemo da se solidarnost i povezanost našeg naroda s našom braćom u Jeruzalemu i Pojasu Gaze napadaju činovima sabotaže na javno i privatno vlasništvo, kao što se to sada događa na ulazu u Umm al-Fahm", rekao je Samir Mahamid, gradonačelnik Umm al-Fahma.

 

Četvrti s arapskim stanovnicima, uključujući Lod i Jaffu, bile su među onima u kojima su sirene aktivirane zbog raketne paljbe. Dvoje stanovnika Loda ubijeno je u srijedu kada je vozilo pogođeno raketom, rekla je izraelska policija.

 

U Haifi i Jaffi arapski prosvjednici izvjesili su palestinske zastave i uzvikivali parole u znak potpore Palestincima koje deložiraju iz četvrti istočnog Jeruzalema u sklopu dugotrajnog pravnog postupka.

 

Arapski državljani Izraela bili su među tisućama prosvjednika koji su se proteklih dana suočili s izraelskom policijom u blizini džamije Al-Akse i drugdje u jeruzalemskome starom gradu.

 

Glasnogovornik Hamasa u Gazi potaknuo je arapske građane da se "dignu" protiv "našeg i vašeg neprijatelja".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još