bez kompromisa

SDA iz članstva isključila 'privatne' vijećnike jer su bili protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa: Evo njihovih imena...

Front08.05.21, 12:26h

SDA iz članstva isključila 'privatne' vijećnike jer su bili protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa: Evo njihovih imena...
Oni su, navodi se u saoćenju, od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu Stranci demokratske akcije, ali i svim građanima Tuzle

 

 


Gradski odbor SDA Tuzla isključio je iz članstva "privatne" vijećnike koji su glasali protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa.

 


- Obavještavamo građane Tuzle da će naš glas ostati podjednako snažan a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana, kao i da smo u punom sastavu. Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su bili primorani, nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera, navodi se u saopćenju stranke.


Oni su, dodaje se, od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu Stranci demokratske akcije, ali i svim građanima Tuzle.


-Takvo djelovanje kulminirao je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz Budžeta Grada “izbace” sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima, saopćeno je.


Iz SDA kažu da je postalo jasno da ovi vijećnici  rade isključivo u svom interesu i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti "dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli".


- Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije, a tek sekundarno pojedincima – sa stranačke liste.  Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom. Naš glas će ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu. U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju - navode iz SDA Tuzla.


Njihov rad i glavne smjernice političkog djelovanja  u GV Tuzla će i u budućnosti, kažu, biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika profesora doktora Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija.


- Gradski odbor SDA Tuzla izražava zahvalnost građanima koji su prepoznali rad i djelovanje u prethodnom periodu, te su nam dali podršku na različite načine - zaključuje se u saopćenju.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još