projekat pokrenulo udruženje Obala Art Centar

Lakša nastava o filmu: Predstavljena digitalna platforma CineSchool za učenike osnovnih škola

Hronika07.05.21, 12:09h

Lakša nastava o filmu: Predstavljena digitalna platforma CineSchool za učenike osnovnih škola
Voditeljica projekta Asja Krsmanović predstavila je program ističući da je Obala Art Centar aktivno radi na svojoj misiji promocije umjetničkog filma u zajednici i unapređenju filmske pismenosti

 

CineSchool digitalna platforma pomaže učenicima i nastavnicima da lakše realizuju nastavu iz oblasti filma, s nadom da će proširiti zanimanje za film i van okvira nastavnog plana i programa, kazao je danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, najavljujući početak realizacije tog projekta.

 

Ministar Avdić je naglasio da je CineSchool projekt koji je pokrenulo udruženje Obala Art Centar 2018. godine s ciljem da učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo educira o filmu kao umjetničkoj formi.

 

Naglasio je da je nastavnim planom predviđeno nekoliko časova na kojima se uči o filmu, ali je izrazio nadu da će broj biti povećan, budući da je platforma predviđena za nastavni proces i u toku pandemije.

 

Voditeljica projekta Asja Krsmanović predstavila je program ističući da je Obala Art Centar aktivno radi na svojoj misiji promocije umjetničkog filma u zajednici i unapređenju filmske pismenosti.

 

Podsjetila je da je projekt pokrenuti prije tri godine u okviru kojeg je približno 3.000 učenika osmih i devetih razreda u 16 škola Kantona Sarajevo prisustvovalo 26 oglednih časova u okviru kojih su prikazali četiri bosanskohercegovačka filma, te ih analizirali uz stručno vodstvo filmskih profesionalaca.

 

- Kreirali smo ovu platformu kao pomoć učenicima i nastavnicima da lakše realizuju nastavu iz oblasti filma, s nadom da će proširiti svoje zanimanje za film i van okvira nastavnog plana i programa - kazala je.

 

Iako prvenstveno namijenjena učenicima osmih i devetih razreda osnovnih škola, dodala je, platforma je dostupna za korištenje svim osobama koje žele naučiti osnovne pojmove koji se tiču filmske umjetnosti.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!