Klub NiP-NB

Goran Akšamija zatražio hitnu tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u

Front07.05.21, 11:42h

Goran Akšamija zatražio hitnu tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u
Iako je po Poslovniku održavanje ove sjednice tražio dovoljan broj poslanika, ona nije realizirana duže od godinu dana

 

Šef Kluba Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dr. Goran Akšamija zatražio je od predsjedavajućeg ovog doma održavanje tematske sjednice o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), saopćeno je iz NiP-a.

 

Opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH informirao o stanju na KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana. Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, dr. Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

 

- Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva doc. dr. Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj sa akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila na šta nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove - navodi se u obrazloženju.

 

Iako je po Poslovniku održavanje ove sjednice tražio dovoljan broj poslanika, ona nije realizirana duže od godinu dana.

 

- S obzirom na dalje usložnjavanje situacije na KCUS-u uzrokovano otkazima 13 anesteziologinja, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu sa članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom „Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uvjete liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista - navodi se u inicijativi.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još