ESAD DURAKOVIĆ/ REFORMA IZBORNOG ZAKONA

Otkud Izetbegoviću i Čoviću, ili bilo kojoj dvojici drugih, legitimitet da sami odlučuju o sudbini BiH?!


07.05.21, 10:45h

 

 


Najavljen je početak razgovora Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o reformi Izbornog zakona u BiH. Razgovori ove dvije osobe odvijat će se pod pritiskom ali i pod nadzorom određenih političkih, odnosno diplomatskih subjekata iz međunarodne zajednice, tačnije EU.

 


Ovo saznanje je zaista šokantno zbog više razloga. Jedan od njih je zaprepašćujuća činjenica da se sudbina zemlje i njenih naroda polaže u ruke dvije osobe. Institucije države se ignoriraju. Osim toga, obje osobe, protagonisti, jesu već dobrano i poodavno politički kompromitirane pa utoliko više čudi prepuštanje sudbine zemlje i njenih naroda u ruke upravo njima.


No, bez obzira na političku nevjerodostojnost oba aktera, temeljno pitanje jest: OTKUD UPRAVO NJIMA DVOJICI, ILI BILO KOJOJ DVOJICI DRUGIH, LEGITIMITET DA SAMI ODLUČUJU O SUDBINSKI VAŽNIM PITANJIMA ZEMLJE?! Oni taj legitimitet nemaju!


Dakle, bez obzira na njihove startne pregovaračke pozicije i bez obzira na krajnje rezultate, politički je idiotizam i nevjerovatna drskost da čelnici dvije političke partije – mimo svih drugih i mimo institucija – pregovaraju o ustavnim pitanjima zemlje. Tako nešto nije bilo ni u urođeničkim zajednicama, jer i tamo postoji makar plemenski savjet ili nešto slično.


Međunarodni politički subjekti iz ove politički sterilne Evrope, koja je povijesno naviknuta da barata s urođeničkim plemenima, kumuju takvome stanju u BiH, oni ga kreiraju i podržavaju.


Evropska gospodo, zašto uporno unesrećujete ovu zemlju; zašto u njoj forsirate ono što ste prije mnogo decenija forsirali u svojim prekomorskim kolonijama; zašto se ne zalažete za standarde i mjerila i ovdje kao i u svojim zemljama?! Bosna je zemlja sa višestoljetnim iskustvom države!


Zašto nam upravo vi onemogućujete da ostanemo dostojanstveni i da krenemo putem prosperitetne građanske države u kojoj su njene institucije najviši autoritet?!


Zašto nas ponižavate?!


Mi nismo glupi da ne shvaćamo, da ne vidimo šta se događa, ali nam vi vezujete ruke!


I vi, gospodo jalova opozicijo, zašto u ovakvim situacija ne održavate non stop press konferencije, zašto se uglas, zapravo iz sveg glasa ne pobunite protiv ovakve destrukcije dostojanstva, političkog sistema.


Najzad, da je gospodin Bakir Izetbegović istinski lider, ne bi pristao na razgovore on sam s Čovićem, bez predstavnika opozicije, civilnoga društva, institucija. Pristankom na ovakvu vrstu pregovaranja, on zapravo ruši sve pobrojane vrijednosti pa se time dalje problematizira kao politički protagonist, dok predstavnici međunarodne diplomatije u BiH upravo sve to podržavaju – svojim birokratiziranim umom i političkim nepoštenjem.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook