Pozdravljaju formiranje patriotskog bloka

SDA opet spremna na koaliciju s SDP-om, ali i sa svim drugim strankama: Hoćemo da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu!

Front06.05.21, 13:47h

SDA opet spremna na koaliciju s SDP-om, ali i sa svim drugim strankama: Hoćemo da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu!
Pozvali su još jednom sve političke snage, uključujući i one sa srpskim i hrvatskim predznakom, kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, jačanje njenih institucija i ekonomije, te dalji napredak u integracijskim procesima, na formiranje širokog bosanskohercegovačkog fronta

 

Stranka demokratske akcije (SDA) još od osnivanja poziva na formiranje jedinstvenog patriotskog bloka koji bi za cilj imao zaštitu države Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

 

S tim u vezi, pozdravili su prijedlog potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića o formiranju pokreta za zaštitu države Bosne i Hercegovine, u kojem bi bile i vladajuće i opozicione stranke, što je, kažu, u potpunosti na tragu inicijativa i državničke politike SDA.

 

SDA je i nakon Općih izbora 2018. godine pozvala sve probosanske stranke na formiranje širokog patriotskog bloka na državnom nivou, ali taj je prijedlog odbio SDP, podsjećaju iz SDA.

 

Izrazili su nadu da prijedlog Denisa Bećirovića predstavlja zaokret u politici te stranke i spremnost da su interesi države Bosne i Hercegovine ispred interesa stranaka i pojedinaca.

 

Pozvali su još jednom sve političke snage, uključujući i one sa srpskim i hrvatskim predznakom, kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, jačanje njenih institucija i ekonomije, te dalji napredak u integracijskim procesima, na formiranje širokog bosanskohercegovačkog fronta.

 

- Taj mirotvorni i stabilizirajući front bi bio najbolji odgovor na retrogradne avanturističke politike koje ugrožavaju stabilnost i mir u zemlji, te koče sve pozitivne procese - saopćeno je iz SDA.

 

Podsjećamo, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović uputio je poziv svim predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije.

 

"Usvojeni zaključci, javne prijetnje i zlokobne najave, kao i drugi potezi srpskih predstavnika iz bh. entiteta RS, otvoreno zagovaraju i najavljuju razbijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ponovni zločinački pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine", poručio je.

 

Denis Bećirović kaže da je Milorad Dodik u najnovijim javnim istupima u Srbiji antidejtonski i antiustavno poručio da je "mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena".

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 91

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još