Ugledni ljekar koji je na KCUS-u dva puta dobio otkaz

Kemal Dizdarević o odlasku anesteziologa: Kad te ona tjera da liječiš na pogrešan način, imaš dva izlaza

Hronika05.05.21, 20:38h

Kemal Dizdarević o odlasku anesteziologa: Kad te ona tjera da liječiš na pogrešan način, imaš dva izlaza
Ako već novoporođene političke strukture nemaju snagu da je protjeraju bestraga, onda je bar poželjno da pojedini doktori u KCUS prestanu biti glumci – doktori i napokon postanu pravi doktori koji pružaju otpor neznanju, te obezbjeđuju kvalitetnu uslugu svim pacijentima bez obzira na stranačku pripadnost

 

Specijalista neurohirurg prof. dr. Kemal Dizdarević među prvima se našao na udaru menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kada je na njegovo čelo došla Sebija Izetbegović. Ovaj ugledni ljekar, koji trenutno radi u inozemstvu, na KCUS-u je dva puta dobio otkaz.


 
Prof. Dizdarević za Raport govori o odlasku 13 anesteziologa sa KCUS-a, nakon pisma u kojem su ukazali na katastrofalne propuste u organizaciji posla.

 

„Pametno su uradili. Spasili sebe, ali što je važnije, na taj način, spašavaju pacijente.

 

Kada te njena institucija tjera da liječiš na pogrešan način dva su izlaza: da daš otkaz ili da nastaviš po svom pa da ti ona da otkaz, naravno uz podršku papučara – kvazi intelektualca i poznatog mediokriteta, što iznenada i pod njenim pritiskom počne razumijevati i nama doktorima tumačiti sve delikatnosti medicinskog poziva“, kaže Dizdarević.

 

Kao neko ko dobro poznaje prilike na KCUS-u, prof. Dizdarević kaže kako mu se čini da su anesteziolozi bili poniženi.


 
„Izgleda mi kao da su poniženi anesteziolozi morali radili jedan period na njen način pa ih na kraju savjest pritisla, ali i racionalna prosudba da njenoj lakrdiji mora doći kraj, pa po cijenu ugrožavanja sopstvene karijere. 

 

Ako već novoporođene političke strukture nemaju snagu da je protjeraju bestraga, onda je bar poželjno da pojedini doktori u KCUS prestanu biti glumci – doktori i napokon postanu pravi doktori koji pružaju otpor neznanju, te obezbjeđuju kvalitetnu uslugu svim pacijentima bez obzira na stranačku pripadnost. Doduše, u ovom slučaju problem liječenja pacijenata je tako ozbiljan da ona čak i pacijente iz svoje stranke liječi kao da su iz tuđe“, govori Dizdarević.

 

On ističe kako direktorica KCUS-a već odavno pacijente podijelila na dobre i loše, na svoje i njihove.

 

„Ističem da je jako bitno da Opća bolnica poprima obrise velike kantonalne medicinske ustanove tako da anesteziolozi imaju mjesto gdje mogu nastaviti pomagati narodu u KS“, poručuje prof. Dizdarević.   


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 129

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još