PROCURIO UGOVOR O ANGAŽMANU U FILMU 'SIN'

Hadžihafizbegović: Nisam ja amater iz Konjica, pa da 4 godine ne snimim film! Imamović: Laže Emir, stvaralački, maštovito, inventivno!

Kultura05.05.21, 19:10h

Hadžihafizbegović: Nisam ja amater iz Konjica, pa da 4 godine ne snimim film! Imamović: Laže Emir, stvaralački, maštovito, inventivno!
Prema ovom dokumentu Emir Hadžihafizbegović je imao lični interes da film "Sin" bude među odabranim za finansiranje

 

 


Novinska agencija Patria je u posjedu Ugovora kojim se reguliše angažman glumca Emira Hadžihafizbegovića u filmu "Sin" režiserke Ines Tanović. Prema tom ugovoru Hadžihafizbegović je za ulogu „pomovnica Dede“ dobio honorar u iznosu 6.960 KM. Za glumca reklo bi se simbolično, ali problem je u tome što taj ugovor ukazuje na mogući sukob interesa, jer je Emir Hadžihafizbegović član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH.

 


Iz sredstava ove fondacije se dijelom finansiralo i snimanje pomenutog filma. Prema ovom dokumentu Emir Hadžihafizbegović je imao lični interes da film "Sin" bude među odabranim za finansiranje. Iako je Hadžihafizbegović tvrdio da ne želi davati izjave jer će sve imati sudski epilog, za Patriju je ipak dao određena pojašnjenja.


-   To je sve kleveta i dokazat ću to na sudu. Upravni odbor ne dodjeljuje novac. Izbor filmova koji će se finansirati iz Fondacije pravi žiri u čiji rad se ne miješa Upravni odbor. Kako oni predlože, tako se i usvoji. Pa nisam valjda lud da budem u Upravnom odboru Fondacije pa da četiri godine ne snimim nijedan film. Nisam ja amater iz Konjica - za Patriju je rekao Hadžihafizbegović.


Ranije je režiser Ahmed Imamović od Vlade FBiH zatražio da se Hadžihafizbegović razriješi s funkcije člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju jer prema njegovom mišljenju nije ispunjavao uslove. Osnov za to je činjenica da je Emir Hadžihafizbegović član Predsjedništva SDA, a član UO ne može biti osoba koja je na funkciji u političkoj stranci. Pri tome Hadžihafizbegoviću se na teret stavlja da je i dao lažnu izjavu kojom potvrđuje da se ne nalazi na funkciji u političkoj stranci, ali i da nema finansijski interes.


-   Rekao sam da će sve imati epilog na sudu, a evo ipak komentarišem. I to ću dokazati da je laž. Funkcija je predsjednik stranke i potpredsjednici, predsjednik Asocijacije mladih, Asocijacije žena, znači ja nisam ni na kakvoj političkoj funkciji - smatra Hadžihafizbegović.


S obzirom da je on i direktor Kamernog teatra u Sarajevu upućen je zahtjev i ministru za kulturu i sport da ga rariješi s ove funkcije. Također se aludira na davanje lažne izjave o političkom statusu.


-  Zaprimili smo dopis gospodina Imamovića. Kao ministarstvo smo sve proslijedili Upravnom odboru da se o svemu očituje. Mi smo odmah reagovali, sada čekamo odgovor iz institucije - rekao je ministar Samir Avdić.


Imajući u vidu da je Hadžihafizbegović najavio tužbu protiv Imamovića, od njega smo zatražili da prokomentira navode u kojima se sve njegove tvrdnje tretiraju kao laž. Njegov odgovor slijedi u nastavku.


-   Dva morala su prisutna u liku i djelu gospodina Emira Hadžihafizbegovića. Prvi, onaj javni, “bijelo je platno bez mrlje“, u kojem vazi o halal lokmama i propovjeda o patriotizmu, vjeri islamu, ljubavi  i poštenju. Drugi je onaj stvarni, kojim ide dunjaličkom stanputicom i u kojem prakticira prejedanje haram lokmama, plesom s bocom Chivasa, politikanstvom, nacionalizmom, aferama, trgovinom političkim uticajem, poniznošću i poltronstvom prema više rangiranom, a prezirom prema potčinjenom.

Laž nije samo vid njegovog patriotizma, već je odlika njegove stečene inteligencije. On stvaralački, maštovito i inventivno laže čak i o nagradama kojima se diči. Primjera radi, godinama laže da je dobitnik Zlatnog lava u Veneciji za najboljeg glumca. Ta nagrada se ne daje za glumačko ostvarenje, a naročito se ne daje u pratećem programu „Horizons“. Nagrada Zlatni lav se daje samo za najbolji film u zvaničnoj konkurenciji - rekao je Imamović, a nastavak njegovog odgovora, kao i priloženu dokumentaciju možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 99

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još