Nakon otkaza 13 anesteziologa

Forto i Vranić: Eskaliralo je! Tražimo od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo i UO KCUS-a

Front05.05.21, 16:39h

Forto i Vranić: Eskaliralo je! Tražimo od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo i UO KCUS-a
Dodao je kako postoje naznake da će bi još neki ljekari mogli napustiti KCUS

 

Vlada Kantona Sarajevo održala je danas vanrednu sjednicu na temu odlaska 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Sjednici je prisustvovao i pravni opunomoćenik ovih ljekara. Premijer KS Edin Forto objavio je odluke Vlade KS, prenosi Raport.

 
„Vlada KS će riješiti radno-pravni status 13 anesteziologinja prijemom u radni odnos u Opću bolnicu. Njihov otkazni rok je sedam dana i to će biti riješeno u ovom roku. Zavod zdravstvenog osiguranja će osigurati sredstva za njihove plaće. Vlada KS zahtijeva od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo i Upravni odbor KCUS-a“, kazao je Forto.


Dodao je kako postoje naznake da će bi još neki ljekari mogli napustiti KCUS.


“Moramo ići prema uzroku odlaska ljekara sa KCUS-a, a to su uslovi rada. Onda moramo ući u činjenicu ko je odgovoran za to, a to su Ministarstvo zdravstva FBiH, Vlada Federacije, Upravni odbor i menadžment KCUS-a. Imajući u vodu da je ovo bilo u vanrednim okolnostima, održat ćemo tematsku sjednicu koja će se baviti ispunjavanjem današnjih zaključaka,. Ona će biti održana u ponedjeljak”, rekao je Forto.

 
Ministar zdravstva Haris Vranić kazao je da je odlaskom 13 ljekara sa KCUS-a nastavljena kontinuiranost problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.


“Danas je eskaliralo. Zadnjih godina je otišlo više od 160 ljekara specijalista. Sada je otišlo 13 anesteziologa u jednom trenutku. To je alarm da se nešto mora riješiti. Ako se nastavi odliv ljekara, a da niko ne reaguje prema menadžmentu ni Upravnom odboru KCUS-a, niko neće moći zbrinuti te ljekare. Zna se koliko je potrebno za školovanje i specijalizaciju jednog ljekara. Mi smo promptno reagovali, jer su naše kolegice iznijele teret trećeg vala epidemije na leđima i nisu poduzimale nikakve korake dok se situacije nije normalizirala, kako ne bi ugrozile niti jedan život. Mi ne možemo ostaviti te kolegice na cjedilu. Dali smo obećanje da ćemo im omogućiti nastavak profesionalnog rada u Sarajevu, da ne odlaze u druge centre ili van BiH”, kazao je Vranić.


Na novinarsko pitanje da li su tzv. “malina respiratori” konkretan odlazak 13 anesteziologinja sa KCUS-a, ako se uzme u obzir pismo koje su ljekari nedavno poslali menažmentu KCUS-a, Vranić je kratko kazao da se sve desilo nakon ovog pisma i da to može biti pokazatelj.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!