Otvoreno pismo porodice Mutap

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

Hronika05.05.21, 14:50h

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Šta je Alisa Mutap izjavila na optužbe Tužilaštva BiH: 'Nije se branila šutnjom'

Prema informacijama Avaza, Mutap se nije branila šutnjom, nego je aktivno izn...

Denis Stojnić uzvraća: 'Neće mene zastrašiti... Je li ovo prijetnja da se istina ne bi saznala?!'

Kakva poruka je meni poslata sa ovom njegovom tužbom? Je li ovo prijetnja tuž...

Šta o ubistvu Dženana Memića zna kćerka Ljube Seferovića: Vratila se u Sarajevo, bila u očevom kombiju kobne noći...

Njen iskaz važan je za Tužilaštvo, jer je bila, također, očevidac dešavanja k...

Slučaj 'Memić': Ljubo Seferović saslušan kao svjedok u Tužilaštvu BiH

Istragom Tužilaštva BiH obuhvaćeno je više osoba, a više od sedam svjedoka je...

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodic...

Šta je Alisa Mutap kobnog dana pisala na Facebooku: 'Pravda za Dženana' objavila 'poruku'

"Poruka Alise Mutap, 08. 02. 2016. godine u 15.52 sati", napisano je na stran...

'Ljekari iz KCUS-a su Alisi Mutap vratili džemper, iako znaju da se u takvim situacijama odjeća predaje policiji'

Iz KCUS-a su vratili taj džemper iako je i ljekarima i medicinskom osoblju po...

Određen pritvor policajcu Josipu Bariću koji je sakrio krvavi džemper Alise Mutap: Istraga proširena na još šest osoba

Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ...

Arijana Memić o krvavoj majici Alise Mutap: Dio koji je imao tragove krvi su isjekli!

Alisa, jesi li se probudila iz dubokog sna i izašla iz zemlje čuda - pitala j...

Ifet Feraget o hapšenju Barića: Zašto nije uzeo Alisin krvavi džemper i šta mu je rekao doktor

Barić je uzeo izjavu od Alise Mutap koja je tada davala različite izjave. Jed...

24 SATA

Murizu Memiću upućene prijetnje smrću: Izgleda da gori pod nogama i da smo udarili gdje ih najviše boli!

Izetbegović: Vučić se samozavarava da bilo koji Srbin i Srbija ne mogu biti krivi za počinjeno zlo. A krivi su!

Crna lista jela koja ne biste trebali naručivati u restoranima na Jadranu

Vojin Mijatović dobio nove prijetnje pa poručio: Mnogo veći je Nikola Jokić od kriminalca i Cece

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše, poručuje porodica Mutap

 

Prije samo nekoliko dana Facebook grupa Pravda za Dženana objavila je status Alise Mutap, koji je ona na Facebooku postavila samo nekoliko sati prije nego što će Dženan Memić biti napadnut na Ilidži, u Sarajevu.

 

Povodom tih navoda oglasila se i porodica Alise Mutap. Naime, oni su istakli kako se godinama nalaze u situaciju u kojoj se ne mogu oglašavati.

 

- Imajući u vidu da je prekjučer bio Svjetski dan slobode medija, a imajući u vidu našu situaciju, odlučili smo da se na ovaj način pokušamo obratiti javnosti.

 

Termin pokušamo koristimo svjesno, jer se već godinama nalazimo u situaciji u kojoj se o predmetu u koji smo, nažalost, uključeni nismo u mogućnosti oglašavati, jer je očito neprihvatljivo da se provjere navodi koji možda nisu u skladu sa onim što se isključivo objavljuje u javnosti.

 

Obavještavamo javnost da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Neprijavljivanje učinitelja krivičnog djela iz člana 345. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

 

Smatramo da je vrijeme da se navedeni ispita na te okolnosti, obzirom da u svojim medijskim obraćanjima tvrdi da Ljubo i Bekrija Seferović nisu počinioci inkriminisanog događaja, nego da on lično zna ko je počinilac inkriminisanog događaja u kojem je Alisa Mutap teško povrijeđena. Imajući u vidu da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna dugotrajnog zatvora (barem prema tvrdnjama prijavljenog), a da isti zna ko je počinilac (također prema sopstvenim tvrdnjama) ispunjeni su svi uslovi propisani članom 345. stav 1. KZ FBiH, istakli su oni u svom otvorenom pismu.

 

Između ostalog, navode kako prije više od tri mjeseca od Tužilaštva BiH traže da oformi komisiju stranih vještaka kako bi ponovo vještačili Alisu Mutap.

 

- Nadamo se da će Tužilaštvo BiH u skorije vrijeme i oformiti taj tim i donijeti naredbu o vještačenju. Ovo je nešto na čemu insistiramo da se uradi što hitnije, kako bi se svi bili u prilici uvjeriti u činjenicu da Alisa Mutap govori istinu. Ovu činjenicu je pokazalo i poligrafsko ispitivanje Alise Mutap, koja je u ovom trenutku spremna i da se isto ponovi.

 

Predlažemo da, kada se već preispituju okolnosti događaja koji tek treba biti suđen pred Vrhovnim sudom FBIH, da policijski organi ispitaju Muriza Memića na okolnosti zbog kojih je svom sinu još 2015. godine, i to prije nego što se počeo zabavljati sa Alisom Mutap, poklonio pištolj (slika i tekst u prilogu), kao i da se ustanovi gdje je taj pištolj, obzirom da je u noći 8.2.2016. godine kod njega pronađen i izuzet drugi pištolj, marke ČŽ 6.35 sa okvirom i tri metka (slika zabilješke objavljena u Dnevnom Avazu u prilogu). Zahtijevamo da se utvrdi da li je poklonjeni pištolj možda sada u rukama nekog drugog djeteta.

 

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše.

 

Također, želimo informisati javnost da se Zijad Mutap sumnjiči u istrazi Tužilaštva BiH, da je zajedno sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo za koje su smatrali da je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u noći 8.2.2016. godine. Postavlja se pitanje zašto je samo Zijad Mutap u pritvoru, a Muriz Memić na slobodi. Da li je pravda ista za sve? Ili je možda i Alisa trebala umrijeti da bi "pravda Muriza Memića" bila zadovoljena?

 

Ono što je evidentni problem je da je zaista istina da ni povrede utvrđene kod Dženana Memića ni kod Alise Mutap ne odgovaraju SAMO saobraćajnoj nesreći. Povrede zadokumentovane kod oboje odgovaraju činjeničnom opisu osnova sumnje na koji je saslušan i koje događaje je u cijelosti priznao Ljubo Seferović: udarac autom u dva pješaka, nakon čega izlazi iz auta i oboma nanosi povrede tupim predmetom. Zaista nije jasno zašto drugi dio inkriminacije nije našao svoje mjesto u Optužnici, ali to vjerovatno jedini zna postupajući tužilac.

 

Također, ističemo da u pravosuđu i policijskim organima BiH rade časni ljudi, koji nemaju motiv da prikrivaju bilo kakva krivična djela. Narušavanje ugleda cjelokupnog sistema narušava našu zemlju i onemogućuje napredak.

 

Zloupotreba tragedije za samopromociju povezanu sa političkim napredovanjem predstavlja krajnje nepatriotski čin, istakli su u svom pismu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 82

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još