Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a

Kratko i jasno: Entiteti nemaju pravo da se odcijepe! Međunarodna zajednica i progresivne snage u BiH prave fundamentalnu grešku!

Front04.05.21, 19:07h

Kratko i jasno: Entiteti nemaju pravo da se odcijepe! Međunarodna zajednica i progresivne snage u BiH prave fundamentalnu grešku!
Kao visoki predstavnik, želim biti jasan: Dayton ne daje pravo entitetima da se odcijepe - potcrtao je Inzko pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda

 

 


Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda s porukom da međunarodna zajednica i progresivne snage u BiH prave fundamentalnu grešku ako pretpostavljaju da će se "stvari nekako riješiti jer vrijeme radi za nas".

 


- To je fundamentalna greška sve dok su snage dezintegracije jače od snaga reintegracije. Da bi vrijeme bilo na našoj strani, moramo se vratiti dinamici reforme i reintegracije - istakao je Inzko.


Dodao je da su, kao dio dugogodišnje politike osporavanja osnova Daytonskog sporazuma, vlasti Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom u martu usvojile niz zaključaka u tom pravcu.


- Kao što sam izvijestio, ti zaključci predviđaju razgovore između domaćih političkih aktera o budućnosti BiH, ostavljajući otvorenu opciju za takozvanu "mirnu disoluciju" zemlje - rekao je Inzko.


Dodao je da su se aprilu čelnici stranaka vladajuće koalicije Republike Srpske sastali, a Dodik je najavio da će RS formirati timove za pregovore.


- Jasno je stavljeno do znanja da, ukoliko smjer i ishod tih razgovora ne budu po volji vlasti Republike Srpske, Republika Srpska, citiram "zadržava pravo da donese konačnu odluku o svom budućem statusu". Kao što se i moglo očekivati, ovakav razvoj događaja uzburkao je stranke sa sjedištem u Federaciji, posebno bošnjačke stranke, od kojih je većina odbacila mogućnost "mirne disolucije", a neke su predvidjele i rat u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti od BiH. Kao visoki predstavnik, želim biti jasan: Dayton ne daje pravo entitetima da se odcijepe - potcrtao je Inzko.


Naglasio je da je još jednom politička atmosfera zatrovana, a napredak na provođenju reformi gurnut u drugi plan.


- I krajnje je žalosno što su vlasti Republike Srpske izabrale baš ovaj trenutak, kada je cijela država još uvijek u problemima zbog pandemije COVID-19. To je istovremeno i trenutak kada su vlasti Republike Srpske morale posuditi 300 miliona eura prodajom obveznica na londonskoj berzi kako bi pokrile budžetski deficit jer nisu htjele prihvatiti lako rješenje i reforme koje je predložio MMF - naveo je, između ostalog, Inzko, saopćeno je iz OHR-a.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još