HTJELI DA SE NAŠALE, PA...

Loša prvoaprilska šala mogla bi skupo koštati Volkswagen: Nasjeli čak i trgovci sa Wall Streeta, pokrenuta istraga

Biznis Klub03.05.21, 17:48h

Loša prvoaprilska šala mogla bi skupo koštati Volkswagen: Nasjeli čak i trgovci sa Wall Streeta, pokrenuta istraga
Zanimljivo je da na objavu nisu samo nasjeli mediji, nego i trgovci sa Wall Streeta, budući da su odmah preuzeli “Volkswagenovo” lažno saopštenje

 

 

Uoči 1. aprila, Dana šale, američka filijala kompanije “Volkswagen” je izdala pa povukla lažno saopštenje za medije o tome kako će se preimenovati u “Voltswagen of America”.


Time su htjeli, kako navode, da dokažu svijetu koliko su ozbiljni u vezi s elektrifikacijom svoje ponude i električnih automobila. A sve u duhu prvog aprila.


Međutim, dan kasnije, oglasili su se iz kompanije i priznali javnosti da je to samo bio marketinški potez u namjeri da privuku pažnju na svoje električne automobile. To je izazvalo oštre reakcije na društvenim mrežama, pa su u komentarima ljudi upoređivali ovu lažnu vijest sa “Dizelgejt” skandalom, kada je “Volkswagen” takođe neistinito informisao o štetnim plinovima svojih motora.


Onda je američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) pokrenula istragu o efektima ovog neobičnog poteza na cijenu dionica, prenosi Telegraf.rs.


Ispostavilo se da je cijena dionice firme naglo skočila. U jednom trenutku vrijednost je skočila za više od deset posto.


Zanimljivo je da na objavu nisu samo nasjeli mediji, nego i trgovci sa Wall Streeta, budući da su odmah preuzeli “Volkswagenovo” lažno saopštenje.


Izvršni direktor ove američke filijale Skot Keoh je u razgovoru za Reuters potvrdio da je bila riječ samo o šali i o načinu na koji su htjeli da proslave svoju posvećenost elektrifikaciji.


Inače, SEC je zbog ovakvih i sličnih poteza ispitivao već i Elona Muska, koji je na mreži Twitter najavio da će povući “Teslu” sa berze. Ispostavilo se da je Musk na kraju ipak odustao od svoje ideje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!