Nakon studije na 2.000 adolescenata

Pfizer/Biontech podnio zahtjev EMA-i za odobrenje vakcine za djecu

Hronika30.04.21, 13:47h

Pfizer/Biontech podnio zahtjev EMA-i za odobrenje vakcine za djecu
U saopćenju od petka navodi se da se njihov podnesak Evropskoj agenciji za lijekove temelji na naprednoj studiji na više od 2.000 adolescenata koja je pokazala da je vakcina sigurna i djelotvorna

 

Pfizer i BioNTech podnijeli su zahtjev regulatorima za lijekove Evropske unije da prošire odobrenje vakcine protiv koronavirusa kompanija tako da obuhvati i djecu od 12 do 15 godina, što bi mladim i manje rizičnim populacijama u Evropi prvi put moglo ponuditi pristup vakcini.

 

U saopćenju od petka navodi se da se njihov podnesak Evropskoj agenciji za lijekove temelji na naprednoj studiji na više od 2.000 adolescenata koja je pokazala da je vakcina sigurna i djelotvorna. Djeca će se nastaviti nadgledati radi dugoročne zaštite i sigurnosti još dvije godine.

 

Kompanija je ranije zatražila odobrenje za hitnu upotrebu američkoj Upravi za hranu i lijekove za djecu od 12 do 15 godina, podsjeća AP.

 

Vakcina protiv COVID-19 koju su proizveli Pfizer i BioNTech prva je kojoj je EMA odobrila u decembru, kada je dobila dozvolu za sve osobe starije od 16 godina u 27-članoj EU.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!