Samo 0,3 posto vakcina dato ljudima u siromašnim zemljama

WHO: Širom svijeta data milijarda doza vakcina, većina u bogatim zemljama

Lifestyle29.04.21, 13:54h

WHO: Širom svijeta data milijarda doza vakcina, većina u bogatim zemljama
Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je pristup vakcinama "jedan od glavnih izazova pandemije" i da je javno zdravlje "temelj socijalne, ekonomske i političke stabilnosti"

 

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je više od milijarde doza vakcina protiv COVID-19 dato globalno, ali se 82 posto od toga broja odnosi na zemlje s visokim i gornjim srednjim dohotkom.

 

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da je samo 0,3 posto svih do sada primijenjenih vakcina dato ljudima u zemljama s niskim prihodima.

 

- To je naša stvarnost - rekao je Tedros na internetskoj zdravstvenoj konferenciji koja je u četvrtak organizirana sa sjedištem u Portugalu, javlja AP.

 

Rekao je da je pristup vakcinama "jedan od glavnih izazova pandemije" i da je javno zdravlje "temelj socijalne, ekonomske i političke stabilnosti".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!