ČUDNA TIŠINA U SDA NAKON RAZLAZA

Nije zatvorio vrata: Kojim putem će sad krenuti Semir Efendić? Hoće li on biti Bakirov zeleni trojanski konj?!

Front28.04.21, 20:49h

Nije zatvorio vrata: Kojim putem će sad krenuti Semir Efendić? Hoće li on biti Bakirov zeleni trojanski konj?!
Reakcije iz SDA su bile potpuno blage za razliku od ranijih slučajeva raskola – od Senada Šepića do Elmedina Konakovića i Aljoše Čampare. Osim da ga je uporedio s košarkašem crncem, i Izetbegovićeve izjave su uglavnom bile pomirljive i pohvalne za samog Efendića

 

 

Iako je Efendić prije nekoliko dana objavio da se zvanično razišao sa SDA, sudeći prema svemu što se dešava oko ovog političkog transfera, on nije zadnjicom zatvorio vrata stranci Bakira Izetbegovića.

 


Čak šta više, nekoliko je razloga koji ukazuju da će Efendić biti ustvari zeleni trojanski konj, piše Raport i iznosi neke od njih.


U nedavnom razgovoru za Raport, nakon što je podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika SBiH, Amer Jerlagić nam je kazao da je o svemu prvo obavijestio Bakira Izetbegovića.


- Nazvao sam ga i rekao mu da planiran dati ostavku. Dakle prije nego sam članovima Predsjedništva stranke to rekao. Jednostavno, u korektnim smo odnosima i smatrao sam da to tako treba - rekao je Jerlagić za Raport.


Iako je politički potpuno suludo da predsjednik jedne stranke o svojoj ostavci prvo obavještava svog koalicionog partnera, jasno je da je Izetbegović, ako ne i ranije, u tom trenutku saznao da će Efendić biti novi šef SBiH.


Ipak, reakcije iz SDA su bile potpuno blage za razliku od ranijih slučajeva raskola – od Senada Šepića do Elmedina Konakovića i Aljoše Čampare.


Osim da ga je uporedio s košarkašem crncem, i Izetbegovićeve izjave su uglavnom bile pomirljive i pohvalne za samog Efendića.


- To je bilo očekivano dugo traje, pokušali smo ga zadržati, on je kvalitetan kadar, nije bilo hemije, on je imao svoje ambicije. Nek mu je sretan put želim mu dobro zdravlje - kazao je Izetbegović.


I sam Efendić je bio blag u svojim izjavama o SDA.


- Ja sam istupio iz stranke nakon dugo godina. Bio sam vrijedan i marljiv član. Trudio sam se da nikoga ne razočaram i trudit ću se da tako ostane. Kada sam stekao uvjerenje da moj angažman ne može doprinijeti promjenama, odlučio sam se za ovaj korak. Gledajte na ovo bez predrasuda, nema ovdje ništa drugo osim ovoga što sam rekao - kazao je Efendić pozivajući medije da ne analiziraju i ne propituju njegove poteze i odluke.


On je rekao i da je kao načelnik SDA imao podršku SBiH, što je normalno jer su SDA i SBiH u dugogodišnjoj čvrstoj koaliciji.


Govoreći o koaliranju, Efendić smatra da je to zlo. Faktički, novi predsjednik SBiH zagovara apsolutnu vlast iz koje proizilaze diktature.


Ipak, nije odbacio mogućnost nastavka koalicije sa SDA.


- Ja mislim da su koalicije zlo, nekad nužno zlo. Najbolje bi bilo da jedna politička stranka dobije punu odgovornost. Ja razumijem da na nivou BiH moramo imati koalicije, ali na manjim nivoima, poput kantona pa i u FBiH bilo bi dobro da ima jedna stranka - kaže Efendić.


Potom je prepričao razgovor s Bakirom Izetbegovićem u kojem ga hvali.


- Pričao sam s Izetbegovićem prije nekolio mjeseci. Razgovarali smo o ukupnoj situaciji. Rekao mi je da smatra da sam jedan od boljih kadrova i da trebam biti premijer, ministar - rekao je Efendić.


Pored ovoga, jasno je da stranka Bakira Izetbegovića gubi kontrolu i podršku javnosti zbog gomilu afera koje fabriciraju njeni članovi. To je i sam Efendić naveo kao jedan od razloga za prelazak u SBiH.


Ukoliko Efendić uspije ojačati ovu godinama vegetirajuću stranku i povući je sa ruba političke egzistencije, Izetbegović bi uz DF mogao dobiti solidnog koalicionog partnera.


Time bi SDA predvodila svoj blok stranaka što bi bio svojevrsni pandan Trojci (SDP, NiP, NS) koja sad svoj koalicioni kapacitet širi i u RS.

 

(Raport/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još