Napetosti na Bliskom istoku

Vrije u Perzijskom zalivu, iranski brodovi približili se američkim na samo 68 metara: 'Odmah smo ispalili hice upozorenja'

Front28.04.21, 10:51h

Vrije u Perzijskom zalivu, iranski brodovi približili se američkim na samo 68 metara: 'Odmah smo ispalili hice upozorenja'
Vijesti o iranskim akcijama dolaze dok ta zemlja, SAD i druge svjetske sile nastavljaju razgovore o Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), nuklearnom sporazumu potpisanom 2015.

 


Iranska mornarica još je jednom izvršila pritisak na američke brodove koji djeluju u Perzijskom zaljevu, piše CNN. U ponedjeljak navečer približili su se na 68 metara od brodova, što je natjeralo jedan od američkih brodova da ispali nekoliko hitaca upozorenja, navodi Rebecca Rebarich, glasnogovornica Pete flote američke mornarice.

 

Tri brza napadačka broda iz mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGC) došla su na 68 metara od USS Firebolta, broda mornaričke ophodnje i presretača obalne straže Baranoffa, rekla je Rebarich u izjavi.

 

Iranski brodovi nastavili su djelovati blizu američkih brodova uprkos ponovljenim upozorenjima i upotrebi zvučnih signala. Kao odgovor, Firebolt je ispalio hice upozorenja, rekla je Rebarich, nakon čega su se iranski brodovi povukli na sigurnu udaljenost.

 

'Tokom interakcije američke snage proaktivno su komunicirale s brodovima IRGCN-a i izvršavale unaprijed planirane odgovore kako bi smanjile rizik od pogrešnih izračuna, izbjegle sudare i deeskalirale situaciju', kazala je Rebarich.

 

Ovo je već drugi slučaj ovog mjeseca da su brodovi mornarice IRGC maltretirali američke brodove u Perzijskom zaljevu.

 

Dana 2. aprila, četiri broda IRGC-a, uključujući tri brza napadačka broda i brod za potporu, došla su na 70 metara od dva broda obalne straže. 'Harth 55 agresivno je nasrnuo na Wrangellov pramac, što je rezultiralo Wrangellovim manevriranjem kako bi izbjegao sudar te je ispalio pet kratkih hitaca s roga broda', rekla je Rebarich o incidentu 2. aprila.

 

Rebarich je rekla da su iranske akcije 2. aprila, 'ocijenjene nesigurnima i neprofesionalnima' te su povećale rizik od sudara. Uz to, akcije iranskih brodova ignorirale su međunarodno priznate pomorske običaje i međunarodne propise za sprečavanje sudara na moru.

 

Brodovi obalne straže dio su Patrolnih snaga jugozapadne Azije, najveće jedinice obalne straže izvan Sjedinjenih država. Wrangell i Monomoy brodovi su obalne straže od 33 metra s plitkim gazom, sposobni za manevre u vodama Perzijskog zaljeva.

 

Vijesti o iranskim akcijama dolaze dok ta zemlja, SAD i druge svjetske sile nastavljaju razgovore o Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. Američki i iranski dužnosnici rekli su prošle sedmice da je postignut napredak u razgovorima o ponovnom pridruživanju nuklearnom sporazumu.

 

Također, incident se dogodio nakon što je u javnost procurio audio zapis iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa koji kritizira IRGC i atentat na vrhovnog generala Qasema Soleimanija.

 

U trosatnom intervjuu snimljenom u sklopu istraživačkog projekta iranskog novinara i ekonomista Saeeda Laylaza, Zarif je rekao da je Soleimani usmjeravao vanjsku politiku i pokušavao sabotirati JCPOA te da je iranska diplomacija potkopana i zasjenjena vojnim akcijama, posebno u Siriji, gdje je IRGC pomogao predsjedniku Basharu al-Assadu da uguši pobunu protiv njegove vladavine.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!