Film premijerno prikazan u Beogradu

'Poslije silovanja mi je tražio da mu pjevam, a žena ga je zvala sve vrijeme': Danijela Štajnfeld o zlostavljanju za koje optužuje Lečića

Kultura24.04.21, 17:27h

'Poslije silovanja mi je tražio da mu pjevam, a žena ga je zvala sve vrijeme': Danijela Štajnfeld o zlostavljanju za koje optužuje Lečića
Govorila sam mu da stane sve vrijeme, da se plašim, da ne želim to, toliko puta sam mu govorila “ne”. Satjerao me je uza zid, počeo je da me mazi i pipa svuda po tijelu, zavukao je ruku u moje gaće. Nakon toga je sve vrijeme pokušavao da omalovaži šta se desilo i pravio se da je sve uredu, ispričala je Štajnfeld

 

Beogradska publika imala je priliku da u srijedu uveče pogleda dokumentarni film „Zacijeli me” („Hold me right”) koji je režirala Danijela Štajnfeld. U njemu je glumica ispričala do sada nepoznate detalje samog seksualnog napada koji je doživjela od, kako je prije mjesec dana navela, kolege Branislava Lečića, ali i objasnila na koji način je uspjela da se izbori s traumom i da se „zacijeli”, piše beogradski Blic.rs.

 

Na početku filma Danijela objašnjava zašto je odlučila da pobjegne iz Srbije.

 

- Muškarac koji me je silovao je jako poznat u Srbiji, zbog njegove moći i popularnosti neće biti sigurno po mene da progovorim ko je on. Time bih stavila sebe i svoju porodicu u opasnost. Tako da sam samo otišla, na početku popularnosti i razvijanja svoje karijere. Otišla sam misleći da idem u novu zemlju gdje ću krenuti od početka i da nikad više neću misliti o tome. Nisam bila svjesna koliku sam traumu doživjela. Trebalo mi je da progovorim o svemu i mislila sam ako učinim da se tuđe priču čuju, onda će se čuti i moja priča - rekla je Danijela, a zatim podijelila video koji je snimila dan nakon silovanja.

 

- Prošle noći se desilo nešto užasno. Još uvijek sam zbunjena i u šoku. Trebalo je da osjetim da ovo smjera, govorio mi je od 2010. da me želi. Ja sam njemu govorila da ja njega ne želim. Govorila sam i da nisam zainteresovana, da imam dečka, da ne želim nikakvu vezu s njim, što i jeste bilo tako - započela je Danijela, a onda ispričala i stravične trenutke samog napada:

 

- Govorila sam mu da stane sve vrijeme, da se plašim, da ne želim to, toliko puta sam mu govorila “ne”. Satjerao me je uza zid, počeo je da me mazi i pipa svuda po tijelu, zavukao je ruku u moje gaće. Nakon toga je sve vrijeme pokušavao da omalovaži šta se desilo i pravio se da je sve uredu. Kad smo se vraćali nazad, njegova žena je zvala sve vrijeme, a on je samo mene držao za ruku i govorio kako je srećan i zahvalan, smiješio mi se. Tražio je da mu pjevam, i jesam. U tom trenutku više nisam bila ljudsko biće. I dalje se sjećam trenutka kad sam izašla iz njegovog auta i spustila noge na zemlju. Mislila sam kako je čudesno da sam živa i da je sve gotovo.

 

Danijela je ispričala da je nekoliko dana nakon napada mislila da će biti dobro. Da je sve prošlost i da će moći da nastavi normalno sa životom.

 

- Bila sam čak euforična i potpuno poricala šta mi se dogodio. I onda mi je poslije nekog vremena samo odjednom došla pred oči slika tog zida i kako je sve izgledalo. Osjećala sam se kao da me siluje iznova i iznova. Flešbekovi od te noći su bili najstrašnije nešto što sam ikad doživjela. Nakon toga nisam mogla da budem u kolima, da putujem, da pričam sa strancima, da idem na audicije, da pokušam da napravim karijeru Americi.

 

Glumica je otkrila da je prolazila kroz potpuno poricanje svega što joj se dogodilo, te da je u jednom trenutku planirala da izvrši samoubistvo.

 

- Odlučila sam da odem iz New Yorka u Los Angeles, gdje nisam nikoga poznavala. Bila sam razdvojena od porodice i od prijatelja u New Yorku. Moja odluka je bila da će to biti posljednja godina u mom životu. Ali ne u onom očajničkom smislu, već da je to ono kako treba sve da se završi. Ostavila sam oproštajno pismo u stanu, u kome sam napisala da me sahrane u Americi, a da moj pepeo pošalju roditeljima. Napisala sam i da mi oproste. Moja cimerka ga je našla i odmah pozvala policiju. Ja sam ih takođe odmah nazvala i pokušala da slažem kako je to lažna uzbuna, misleći da ću se izvući. Ali oni nisu vjerovali. Došli su u stan, vidjeli pismo i uhapsili me - ispričala je glumica, te otkrila da je dugo planirala da nađe način na koji će dokazati ko ju je silovao.

 

- Odlučila sam da ću naći dokaz da bi mi ljudi vjerovali. Da ću naći način da dođem do dokaza. Svi prijatelji su mi govorili da nema šanse da ću u tome uspjeti i da je dosta vremena prošlo da bilo šta dokažem. Da ću staviti sebe u jako nesigurnu i opasnu situaciju i da nema poente da to radim, da neću dobiti ništa iz toga. Ali sam onda odlučila da ga snimim.

 

Na kraju filma, Danijela u razgovoru s drugim žrtvama koje su takođe doživjele silovanje kaže da je uspjela da se osjeti slobodnom tek nakon dugog rada na sebi, ali i kada je pronašla snagu da oprosti.

 

- Najveći dio mog izlječenja je bio da dođem do tog mjesta da mu oprostim. Shvatila sam da niko ne može da mi oduzme moć nad mojim bićem i mojim tijelom. Ni on, ni zlostavljanje, ni silovanje. Shvatila sam da ta priča više nema moć nada mnom i da sam je se oslobodila i zacijelila. Bilo je teško zamisliti da će ovaj momenat doći, ali sam srećna što sam stigla do njega. Srećna sam da sam slobodna - zaključila je Danijela uz osmijeh.

 

Djevojke iz organizacija „Vjerujem ti” i „Ženska solidarnost” podržale su glumicu dolaskom na premijeru filma „Zacijeli me” u Beogradu transparentom na kom je pisalo: „Vjerujemo Danijeli Štajnfeld”. Iako Danijela nije bila na premijeri u Beogradu, ova važna poruka je poslata svima koji su u srijedu uveče došli da pogledaju ovaj dokumentarac, piše Blic.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još