'Der Standard' objavio analizu situacije u BiH

Austrijski list prozvao Hrvatsku zbog politike prema BiH: Pomoć u fragmentaciji države

Mediji22.04.21, 16:59h

Austrijski list prozvao Hrvatsku zbog politike prema BiH: Pomoć u fragmentaciji države
Napad iznutra koristi se u Bosni i Hercegovini već desetljećima: od osnutka države 1992. etnički nacionalisti pokušavaju je uništiti. U početku se to radilo ratnom agresijom, danas se to događa zakonskim prijedlozima i političkom propagandom, konstatira se na početku članka koji potpisuje dopisnica Der Standarda iz Sarajeva Adelheid Wölfl

 

Austrijski list Der Standard objavio je analizu situacije u BiH u kojoj konstatira da "nacionalisti nastoje fragmentirati BiH", a naročito se prozivaju HDZ BiH i Hrvatska.

 

"Napad iznutra koristi se u Bosni i Hercegovini već desetljećima: od osnutka države 1992. etnički nacionalisti pokušavaju je uništiti. U početku se to radilo ratnom agresijom, danas se to događa zakonskim prijedlozima i političkom propagandom. Nedavno su nacionalisti dobili potporu i iz drugih zemalja: iz Hrvatske i Slovenije", konstatira se na početku članka koji potpisuje dopisnica Der Standarda iz Sarajeva Adelheid Wölfl.

 

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci

 

Šef bosansko-hercegovačkog HDZ-a Dragan Čović već dugo pokušava uvjeriti međunarodne političare i diplomate da su Hrvati diskriminirani u Bosni i Hercegovini, ističe se u analizi, no austrijski stručnjak za BiH Joseph Marko smatra da je cilj toga "zadržavanje moći HDZ-a", a ne ravnopravnost Hrvata u BiH.

 

Podsjeća se da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio u nekoliko presuda da su oni Bosanci koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) u Bosni i Hercegovini u nepovoljnom položaju.

 

"Primjerice, Židovi ili Romi ne mogu postati članovi državnog predsjedništva. I Bosanci, koji uopće ne pripadaju etničkoj skupini jer sebe vide kao pojedinačne građane, također su isključeni iz mogućnosti obnašanja političkih funkcija", navodi Der Standard.

 

Hrvatsko pitanje u BiH i odnos prema EU

 

No, zahvaljujući podršci članice EU Hrvatske, Čović i njegovi istomišljenici uspjeli su svojom propagandom na dnevni red staviti takozvano "hrvatsko pitanje". Ti nacionalistički Hrvati sada vrše ogroman utjecaj, ne samo u EU parlamentu već i u diplomatskim krugovima. Bosanskohercegovački HDZ posljednjih je godina izgubio birače. Stoga se boji da više neće moći koristiti svoju moć veta. Ako Čovićev prijedlog bude prihvaćen, to će dovesti do "daljnje etnizacije i fragmentacije države".

 

"EU već godinama poziva na konačno provođenje ESLJP-ove presude Sejdić-Finci iz 2009. kako bi Židovi poput Jakoba Fincija i Romi poput Derve Sejdića mogli biti izabrani u državno predsjedništvo. No, HDZ prvo želi promijeniti izborni zakon u svoju korist", piše Der Standard.

 

Austrijski list navodi da su se u međuvremenu napetosti oko izbornog zakona pojačale jer je prošli tjedan iscurio non-paper desničarskog populističkog premijera Slovenije Janeza Janše, koji predviđa stvaranje novih granica prema etničkim kriterijima na Balkanu, što bi u praksi vrlo vjerojatno dovelo do rata. Dodaje se da je Janšin non-paper "izazvao strah i nesigurnost u BiH".

 

Kritika Željane Zovko

 

Činjenica da Hrvatska lobira za HDZ BiH čini stvari još težom, smatra list. Der Standard naročito proziva HDZ-ovu zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko.

 

"Primjerice, u Europskom parlamentu odbor delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom nije mogao biti konstituiran zbog blokade Europske pučke stranke (EPP) jer su dvojica Hrvata predložena za zamjenike predsjednika. Dvije osobe iz iste zemlje nisu dozvoljene. Međutim, EPP inzistira na nominaciji radikalne nacionalističke eurozastupnice hrvatskog HDZ-a Željane Zovko, koju zapravo zanima Bosna i Hercegovina jer dolazi iz Mostara", navodi se.

 

Zovko u članku kritizira i austrijski eurozastupnik Thomas Waitz, koji njenu politiku prema BiH naziva skandaloznom.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još