brutalno ubistvo koje je šokiralo svijet

Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen po sve tri tačke optužnice: Da nije bilo snimka ove djevojke, vjerovatno bi se izvukao

Hronika21.04.21, 19:20h

Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen po sve tri tačke optužnice: Da nije bilo snimka ove djevojke, vjerovatno bi se izvukao
"Da nije bilo nje, radilo bi se o još jednom crncu kojeg je policija ubila. To je tužno", rekla je tetka Georgea Floyda Angela Harrellson


 

DA 17-godišnja djevojka Darnella Frazier nije snimila ubojstvo Georgea Floyda, Derek Chauvin bi potencijalno još uvijek bio policajac koji bi patrolirao ulicama Minneapolisa.

 

Umjesto toga, Chauvin je iza rešetaka i osuđen je po sve tri točke optužnice, nakon što je više od 9 minuta klečao na vratu Georgea Floyda - piše Index.

 

"Da nije bilo nje, radilo bi se o još jednom crncu kojeg je policija ubila. To je tužno", rekla je tetka Georgea Floyda Angela Harrellson.


"Promijenila je tijek povijesti"

 

Djevojci je javno zahvalio i guverner Minnesote.

 

"Snimanje tog videa možda je jedini razlog zbog kojeg će Derek Chauvin u zatvor", rekao je guverner Tim Walz.

 

Utjecaj njezine snimke nadrastao je Chauvinov slučaj. Tri policajca s mjesta događaja dobila su otkaz, a potaknut je i globalni pokret za rasnu pravdu.

 

"Darnella je mobitelom i hrabrošću promijenila tijek povijesti u ovoj zemlji", rekla je Suzanne Nossel, izvršna direktorica neprofitne organizacije PEN America.
 

Mnogi kažu da je ta snimka dio povijesti, a na Twitteru ju je pohvalila i Oprah Winfrey.

 

"Plakala sam od sreće kad se čitala presuda. Zahvalna sam svjedocima i njihovim iskazima. Zahvalna Darnelli Frazier. Zahvalna svakom porotniku. Hvala ti, Bože", napisala je Oprah.

 

Podsjetimo, porota je jučer donijela presudu u vezi s ubojstvom Georgea Floyda. Policajac Derek Chauvin je kriv po svim točkama optužnice.

 

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

 

Dvanaest porotnika proglasilo ga je krivim prema tri točke optužnice. Maksimalna kazna za prvu točku ne može biti veća od 40 godina zatvora, za drugu ne veća od 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara.

 

(Index, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još